torsdag 16 maj 2013

Om rökande föräldrar – ett inlägg i (icke-)debatten

Nej men hörrni, om jag skulle ta och lägga mig i debatten om huruvida det är smart eller inte att röka som förälder? Eller ja, icke-debatten kanske vi kan kalla den, för jag kan inte för mitt liv se att det egentligen finns något att debattera om?

Om jag fattat det rätt så började det här hos Apan som skrev att föräldraskap och rökning inte kändes särskilt kompatibelt. Och sen fortsatte det hos Bloggkommentatorerna som bland annat skrev så här:

Det är som alla andra beroenden och vanor. Skitsvårt för vissa att bli av med och lätt för andra. Sen gör man en massa annat som är "farligt" med barn som att åka flygplan, åka bil, äta onyttigt osv. Alla som röker vet att det inte är bra att göra det men något gör att de fortsätter. Jag tror att det bara är i väldigt få fall man kan skylla på att personen är dum i huvudet.

Det är 2013, hur kan en människa INTE veta hur skadligt det är att röka? Hur kan en människa INTE veta hur farligt det är med passiv rökning? Visst, det är – som Bloggkommentatorerna skriver – farligt att göra andra saker också, som att "åka flygplan, åka bil, äta onyttigt osv", men det är ju ändå aktiviteter som är ofarliga i sig. Det är ju inte farligt att flyga flygplan, det är farligt om planet störtar. Det är inte farligt att åka bil, det är farligt att krocka. Det är inte farligt att äta onyttigt så länge man äter nyttigt också. Men det är ju inte direkt rysk roulette att röka, ALLA cigaretter är farliga, och ju fler man röker desto farligare blir det. Även för den som inte röker själv.

Icke-debatten fortsatte sedan hos Blixa bloggar som bland annat skriver följande:

Nyckelordet här är NIKOTINBEROENDE – det är ett jäkla beroende, en SJUKDOM och inte bara en äcklig vana som ovanligt korkade och omoraliska människor bara skiter i att ta tag i. Sjuka människor behöver stöd, hjälp och vård och gynnas INTE av att vara föremål för allmänhetens förakt. Jag är så innerligt trött på det här bagatelliserandet av rökning som någonting omoraliskt och tänk att det alltid, ALLTID är självgoda föredettingrökare som är värst. Stick och brinn med er!

I går skrev hon också ett inlägg på samma tema, med rubriken "Gravida som röker är de som behöver MEST sympatier". 

Min första tanke när jag läste det var: "Är detta ett skämt?". Ni vet den där imoiji-ikonen som ser ut som gubben på Skriet-tavlan? Så såg jag ut. Visst, nikotinberoende är som alla andra beroendesjukdomar ett jätteproblem – men du Blixa, vill du veta vad som INTE dödar 600 000 (!) passiva rökare per år? Nikotinplåster. Eller snus. Eller tabletter, tuggummi eller e-cigaretter för den delen. Att hävda att man MÅSTE just röka för att stilla sitt nikotinberoende är korkat. Att dessutom göra det som gravid eller förälder är ÄNNU mer korkat. Det är så idiotiskt att det på exakt noll sätt går att försvara.

I precis ALLA fall där en förälder röker i närheten av sitt barn är den personen dum i huvudet. Punkt slut. Det är INTE synd om rökare. Inte ett dugg. Visste ni att det varje år är 165 000 barn under fem år som blir så sjuka att de dör för att någon annan röker.

De dör för att någon annan röker.

Det är alltså dom det är synd om. Ni andra kan sluta böla och skärpa till er.

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

45 kommentarer:

 1. Word! Visste inte ens att det var en debatt är 2013. Så urbota jättedumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Word tillbaks. Fattar inte heller att det kan finnas två sidor i det här lägret.

   Radera
 2. A M E N ! (plus fyrtioelva till utropstecken)

  SvaraRadera
 3. WOW! Försöker folk ens ursäkta sitt rökande med dessa ursäkter längre? Jag rökte innan jag blev med barn med Robin, och fimpade på en sekund när jag fick reda på att jag var preggers. Så ja, om det gör mig till en sådan där självgod föredetta rökare, then so be it, men nog fan är det inte omöjligt! Jag hade rökt sedan jag var 14, och blev med Robin när jag var 23 - fanns inget att ens tveka över. Vaffan, ALLT kan väl inte vara lätt liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slutade efter 13 år UTAN bäbis i magen!

   mvh/ännu mer självgod.

   Radera
 4. Jag gjorde samma sak som Katarina. Rökte 9-10 år och slutade direkt jag fått positivt på gravtestet. Varje gång jag var röksugen tänkte jag på vilken syrebrist jag skulle utsätta barnet för i magen. Fattar inte att folk försöker försvara det. Envisas man med att fortsätta röka kan man iaf sluta komma med ursäkter och bortförklaringar. Och nu när min dotter är tonåring, gissa hur äckligt hon tycker att hennes far rökaren luktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår henne! När jag rökte kände jag aldrig hur jag luktade, nu ba: IIIUUUUUHHH!

   Radera
 5. Som en sån som röker lite då och då samt ej har barn kan jag bara säga att 1) om man röker som gravid är man dumihuvet 2) om man röker nära sitt barn är man dumihuvet, men också 3) jag tycker att det är okej att ta en cigg när ungen inte är med. Jag vet att det är cancerrisk och dödlighet inblandat men om man vill ta den risken så tycker jag att det är fine. Är jag knäpp då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite knäpp kanske? Jag som rökte minst ett paket cig om dagen under mina 12 år som rökare hade aldrig kunnat vara en sån som "tog en cig när inte ungen är med", men om ditt barn är hemma med sin pappa i Stockholm och du kommer till Skåne på grillkväll hos oss så skiter väl jag i om du röker. Håll dig borta från Kenneth bara!

   Problemet med de här tyckarna i kommentarsfälten är ju mer att de verkar tycka att det är DERAS val och buuhhuu så svårt det är att vara beroende men nästan ingen skriver något om någon kilometerlång säkerhetszon till kidsen under rökpausen, så det enda jag ser framför mig är alla dessa morsor som går och styr barnvagnen med en cig i ena handen.

   Radera
 6. Alltså, jag tycker ju dessutom att man har all rätt i världen att vara självgod som före detta rökare, just för att det inte är lätt att sluta. Så har man slutat så har man fan gjort sig förtjänt av att vara självgod. Word till mig själv!

  SvaraRadera
 7. Alltså jag skulle ALDRIG röka i närheten av barn. Fimpar om det kommer en barnvagn på trottoaren till och med. Skulle inte röka hos er pga där finns Baby K, men på (barnfri) uteservering? Ja.

  Och dom mammorna är dom jag ser framför mig också. Eller papporna för den delen. Vi ska inte glömma av att dom faktiskt också är kapabla till att röka i närheten av ungen. Ingen rök där det finns barn säger jag. Och ärligt? Om man tycker att det är en så stor uppoffring att sluta röka så kanske man kan ta och sterilisera sig istället för att skaffa ungar? SÅ beroendeframkallande är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får godkänt Linn! Och jag har nog använt ordet föräldrar genomgående i texten för att poängtera att det är same same med pappan, det var faktiskt inte meningen att skriva mamman här, det bara kom eftersom de flesta som kommenterat är kvinnor.

   Radera
 8. Fast ingen har väl påstått att det är bra att röka? Debatten handlar inte om huruvida det är bra att röka eller ej utan om vi hjälper folk att sluta röka när vi pulveriserar deras självförtroende genom att berätta för dem att de är äckliga och korkade så ofta vi bara kan.

  Jag tror inte det hjälper ett dugg att stigmatisera en grupp på det sättet. Det leder bara till att de som har svårt att sluta trots tex graviditet inte vågar söka hjälp.

  Om målet är ett rökfritt samhälle får vi hitta en bättre lösning än att försöka få rökare att skämmas tills de slutar.

  /Blixa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast... nej. När jag kom till min barnmorska på det där första hälsosamtalet så fick jag jättemycket info om hur man skulle göra om man behövde hjälp med att sluta röka/snusa/dricka alkohol osv. Det hänger stora affischer på min mvc om vilken hjälp man kan få osv.

   Och visst, det är svinjobbigt att sluta röka, men det är aldrig någonsin i hela världen SYND om en vuxen människa som röker i närheten av sitt barn. Då är man faktiskt inte särskilt smart, det kan ju inte finnas några människor som inte fattar hur sjukt farlig cigarettrök är. Och som jag skrev, det finns mängder av alternativ att trycka i sig nikotin på, utan att det skadar andra, om man nu är så himla beroende.

   Men visst, när man är preggers så är ju de produkterna inte ett alternativ, men kommer man till mvc och väljer att inte ta emot den hjälp som erbjuds för att man "inte vågar", utan hellre riskerar att få ett få ett barn med tex astmatiska problem, då är man faktiskt på riktigt dum i huvudet.

   Och - om man självmant väljer att utsätta sitt ofödda barn för något som ALLA vet är så pass skadligt som cigarettrök, då kanske man inte är mogen nog att skaffa barn?

   Nikotinabstinens är skitjobbigt, men allvarligt talat, väljer man att behålla barnet så får man fan bara bita ihop. Eller göra abort, bli nikotinfri och sen försöka bli med barn igen.

   Radera
  2. Ja men verkligen, vad jag håller med Mirijam här. Jag upplever att även som den självgoda icke-rökaren jag numera är, erbjudits mängder av information och information om hur jag skulle få hjälp om jag hade rökt. Hela MVC är ju fullplottrad med sådan info, det tas upp på första hälsosamtalet. Problemet ligger väl snarare i att det finns ganska många som helt enkelt inte vill sluta, och ingen hjälp i världen kan rå på ren och skär ovilja. Och då är det inte särskilt synd om en, men barnet som får skitdålig syresättning i magen, eller det födda barnet som löper en överhängande risk att i bästa fall få astma, i värsta fall långt värre sjukdomar, de barnen är de faktiskt jävligt synd om.

   Radera
  3. Exakt precis så. Det handlar om att sätta någon annans behov före sina egna. Det handlar om att bestämma sig. Ta ett aktivt beslut, ta emot hjälp och genomföra det hela. Acceptera att det är jobbigt som fan, men göra det ÄNDÅ!

   Nu är jag ingen rökare (men har vuxit upp som barn till rökande föräldrar), men jag ör överviktig. Det är svårt som faen att ändra sina vanor. Jag vill bli smal, men att VÄLJA att sluta med gottiga saker och röra på mig för att nå dit har känts för jobbigt i så många år att jag istället har klagat på att det är så jobbigt att vara tjock och att jag vill bli smal men inte kan.. *HOST HOST* Well not the case. Det handlar om att ta ett beslut, acceptera att det är för jävla jobbigt i början, och göra det ändå. Case closed.

   Radera
 9. Humm, skrev just en kommentar som jag lyckades trolla bort... Antagligen pga av irritationen över folk!

  Det är bara att sluta röka för bövelen! Va fan lixom. Ibland behöver man kämpa, ibland är det jäkligt obekvämt och jobbigt! That´s life! Vad är det som hänt men människor de senaste åren. Allt ska ha en quick fix. Man ska liksom inte behöva kämpa. Det är jobbigt (oftast) att sluta röka. Vill man gå ner i vikt måste man förändra sin livsstil, för ALLTID. Om man ska få ett bra jobb kanske man måste börja lite "längre ner på stegen" för att JOBBA sig uppåt/framåt.

  Ursäkta irritationen. MEN VA FAN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men VERKLIGEN! Varför ska allt behöva vara så himla lätt för alla nu för tiden? VIll man något så får man kanske slita lite ibland. Det är ingen som säger att det är lätt att sluta röka, däremot finns det MASSOR av hjälp att få, i synnerhet om man är gravid.

   Radera
 10. Jag rökte två paket vanliga cigg om dagen och slutade utan att ha något barn som motivation. Det är inte svårt att sluta röka, det är en dålig vana mer än ett fysiologiskt beroende, en ovana liksom den att vissa ursäktar beteenden med att de saknar makt över sig själva, något som skulle vara helt oacceptabelt vid andra former av barnmisshandel.

  Hälsningar från en sedan länge rökfri, numera även pappa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen in i självgoda rökfria gänget, du är hjärtligt välkommen! :)

   Radera
 11. Jag undrar vilka uppoffringar en rökande förälder verkligen klarar av om de inte ens är villiga att sluta röka. Hur kan man påstå sig vilja barns bästa när man samtidigt trycker ner cigarettrök i deras lungor?

  Det mest fascinerande är föräldrar, mammor i synnerhet, som slutar röka under graviditeten för att sedan fortsätta när barnet är fött. Där snackar vi bara ren och skär egoism ("buhu jag saknar min cigg!!") eftersom beroendet med största möjliga säkerhet inte finns kvar, sånt gör mig illamående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, svarade nyss en mamma (på Lady Dahmers fejjanlänk hit) som börjat röka igen efter sina graviditeter "för att hon inte kunde sluta".

   Man ba: NEWSFLASH, du HAR ju för fan redan slutat! Du har bara valt att börja igen.

   Radera
 12. Word asså! Åh hittar knappt orden då jag blir så frustrerad. Självgod-numera-endast-feströkare-typ-en-gång-var-fjärde-månad-när-inga-barn-är-i närheten-mamma, pust!
  Jag slutade på dirren då jag fick mitt + och då hade jag rökt dagligen i tio år. Spelar roland om en är storrökare men har du tagit beslutet att låta en bebis växa i din livmoder då får du ta mig tusan sluta röka! Do whatever it takes, just do it! Vad är viktigare än barn?? Inte ett jävla dugg. Är ju helt vrickat att skylla på sitt beroende. Visst kan en vara beroende av cigg men barnet i magen är beroende av frisk luft och det är din skyldighet att ge hen det. Dårar.
  Jag är själv uppvuxen med två rökande föräldrar, som rökte till och med i bilen. Klart, det var ju najs när en var 19 bast att ta en rök i bilen medan en väntade på päronen som var på affären MEN faan vad äckligt såhär i efterhand. Thank god säger jag att jag inte har astma eller någon annan sjukdom, knock on wood!

  Tack å hej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man uppvuxen på -70 och 80-talet så är det ju mer regel än undantag att man satt och flåsade i någon inrökt gammal svettig Volvo Duett på väg till badstranden, men det betyder ju inte att man själv behöver vara lika korkad.

   Radera
 13. Men förstår ni inte vad Blixa menar? Läs boken "äntligen icke-rökare" så kanske ni fattar vilka mekanismer som gör att en gravid kanske inte fixar att sluta röka och som får en mamma som hållit upp under graviditeten att börja igen (som med föreställningar att det är svårt att sluta och att andra preparat med nikotin skulle vara en god idé). Det är en hjärntvätt bakom det hela, en som hela samhället bidrar till. Alla rökare vet redan att det inte är nyttigt att röka. Beroendet är mest mentalt och ni hjälper inte någon med ert förakt, rökare mår redan dåligt över sin rökning även om de kanske inte erkänner det för sej själva ens, och helt säkert inte för oförstående icke-rökare och självgoda före-detta-rökare. Peppa istället för att såga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vart fel i texten, såhär mena jag: Men förstår ni inte vad Blixa menar? Läs boken "äntligen icke-rökare" så kanske ni fattar vilka mekanismer som gör att en gravid kanske inte fixar att sluta röka och som får en mamma som hållit upp under graviditeten att börja igen. Det är en hjärntvätt bakom det hela, en som hela samhället bidrar till (som med föreställningar att det är svårt att sluta och att andra preparat med nikotin skulle vara en god idé). Alla rökare vet redan att det inte är nyttigt att röka. Beroendet är mest mentalt och ni hjälper inte någon med ert förakt, rökare mår redan dåligt över sin rökning även om de kanske inte erkänner det för sej själva ens, och helt säkert inte för oförstående icke-rökare och självgoda före-detta-rökare. Peppa istället för att såga.

   Radera
  2. Håller med! Läs Äntligen icke-rökare! Den är nyttig för alla, både rökare och sådana som föraktar rökare. Jag slutade röka (efter tio år) med hjälp av den, och det var lätt och roligt att sluta röka, när man förstått hjärntvätten och mekanismerna som Anonym här ovan skriver om, hela samhällets hjärntvätt om att det skulle vara "svårt" att sluta osv osv. MEN, jag är ingen självgod fd rökare för det, jag ser inte ner på folk som röker, inte ens i närheten av sina barn. Alla är vi olika, en del har lättare för att sluta röka, en del kan helt enkelt inte "kämpa" och stå ut, det handlar inte om att vara ego, utan om olika förutsättningar och ett stigmatiserat jävla beroende.

   Som några har skrivit så hjälper det knappast att förakta eller trycka ner människor som av en eller annan anledning röker i närheten av sina barn.

   Men som sagt. Om alla bara läser den fantastiska boken Äntligen icke-rökare av Allen Carr (typ 40:- på närmsta onlinebokhandel) så skulle världen bli ett bättre ställe både för rökare och icke-rökare. ;)

   Radera
  3. Alltså, jag (som skrivit inlägget) läste den boken när jag slutade röka och visst, den är jättebra när man ska sluta, men det spelar väl ingen roll här? Obestridbar fakta kvarstår: Det är sjukt farligt att röka och att utsätta sina barn för cigarettrök GÅR inte att försvara? Hur kan ni ens orka försöka?

   Och det är liksom cigaretter vi snackar om, det kommer ju aldrig någon missbruksmaffia och ba "Alltså det är JÄTTESVÅRT att sluta med heroin/alkohol/cannabis", sluta hacka på mig!" när det gäller tyngre grejer.

   Väljer man att skaffa barn så får man fan skärpa till sig, och när det handlar om rökning EFTER graviditet så finns det – som jag skrev – inga ursäkter för att fortsätta just röka för att få i sig nikotin.

   Radera
 14. Jag är inte säker på att alla rökare mår dåligt över att de röker, faktiskt. Är inte heller säker på att alla gravida rökare är medvetna om hur skadligt det är för fostret. Dessutom tycker jag inte att det spelar någon roll om det är en mekanism eller om en person är beroende, barnet ska alltid komma i första hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte vet hur farligt det är för fostret så kan jag lova att man får veta det på sitt hälsosamtal, vare sig man röker eller inte. Och som så många här ovanför skriver – visst det är skitjobbigt, men vaffan? Det är väl bara att bita ihop och göra det liksom?

   Radera
  2. Om man inte vet att det är farlig för fostret att röka nu, idag, 2013 - så får man MASSOR av information om det vid det första besöket på MVC. Så vet man det inte innan det, vet man det garanterat efter.

   Radera
 15. Heja! Katta och Mirjam. Kunde verkligen inte sagt det bättre själv. Så himla bra skrivet.

  SvaraRadera
 16. Det är svårt att sluta röka. Men inte för att man är fysiskt beroende av nikotinet, det är den lätta biten. Den svåra biten är det psykiska beroendet som kan vara ett helvete. Men DET GÅR om man verkligen vill! Allt beror på ens inställning. Jag instämmer med någon här ovanför om att läsa "Äntligen icke-rökare" av Allen Carr. Jag rekommenderar den verkligen.
  /Hon som slutade röka för att hon skaffade husdjur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Den hjälpte mig jättemycket också när jag slutade röka, sjukt bra bok! Däremot så går det som sagt att ta andra nikotin-preparat så man slipper utsätta sin omgivning för röken, och vet man också om att man har kroppen full med nikotin så blir det lättare att försöka tänka bort behovet av att ha något att göra med händerna osv.

   Radera
 17. Tomislav Dragonwitch17 maj 2013 14:10

  Sjukt bra skrivet, blir galen på alla rökande föräldrar eller de kräk som står och röker vid ingångar eller busshållplatser där man är tvungen att passera. Sluta försöka dra med mig och min familj i ert korkade kolletiva självmord! Är det något jag märk när det kommer till att bryta vanor eller beroende så kommer det alltid ner till huruvida personen VERKLIGEN vill ändra på sig. Om personen faktiskt vill så är det möjligt,det kanske inte är lätt för alla, men det går. Om så inte är fallet dock så är det ingen idé att ens försöka för det kommer skita sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det går, vi är väl typ en ziljon människor bara i det här kommentarsfältet som är bevis för att det faktiskt gör det?

   Radera
 18. Vill bara påpeka att snus el nikotinplåster absolut inte är ett okej alternativ till rökning under graviditet. Fostret andas inte in passiv rök i livmodern men Nikotinet är skadligt eftersom det går direkt in i blodet på mamman och således fostret. Det hämmar tillväxten och kan till och med orsaka missfall. När barnet sedan är fött är det ju såklart skadligt med passiv rök. Alltså är det bästa att helt avstå från cigaretter och all annan form av Nikotin om man är gravid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skriver ju inte Mirijam att snus eller nikotinhjälpmedel är bra under en graviditet, hon skriver att det är bättre med snus om man vill nikotina samtidigt som man har barn runt sig. Inlägget handlar ju inte enbart om att röka när man är gravid, utan om att röka runt sina och andras utfödda ungar - och där är ju ett plåster eller en prilla att föredra om man inte känner för att fimpa beroendet, men ändå inte vill skada de runt sig.

   Radera
 19. Ersättningsformer av nikotin är ändå bara dumheter från företag med vinstintresse, de hjälper inte på riktigt eftersom det fysiska beroendet inte är den stora boven, utan hjärntvätten som får en att man tro att man får något slags stöd av att röka/inta nikotin och att det (därför) är assvårt att sluta. Allen Carr avråder från ersättning helt o hållet. Det finns också boken "äntligen icke-rökare för kvinnor" med ett helt kapitel om ämnet rökning under graviditeten, den rekommenderas. Jag försvarar inte, bara förklarar, tycker inte heller det är okej med den till den ganska egoistiska handlingen att röka som gravid eller i direkt närhet till barn, men jag kan förstå att den som gör det inte tror sej kunna sluta trots att den vill, nu har jag inte koll på era läsarsiffror men om det jag skriver kan hjälpa en enda rökande mamma, så är det värt det. de flesta människor tar åt sej information bättre om man inte skäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock tycker jag, som inte skrivit inlägget, att man faktiskt får lov att skälla också. För allvarligt talat står folk SJUKT ofta i närheten av min söner och blossar när vi väntar på pendeltåg, buss, sitter på en uteservering etc - och då tycker jag att jag och alla andra har all rätt i världen att yttra sig i negativa ordalag över att någon annan väljer att utsätta mina och andras barn och mig och min familj för passiv rökning.

   Radera
 20. Håller inte med om att inte snus eller andra nikotinhjälpmedel skulle vara bättre än rökning under en graviditet. I och för sig som att välja mellan pest eller kolera - självklart ska man avstå från alla former av nikotinpreparat när man väntar barn. Men sett till innehållet i cigarettrök jämfört med innehållet i ex. snus så innehåller ciggarettrök långt mer kemikalier och skadliga ämnen än "bara" nikotin. Tänker framförallt på kolmonoxid som sabbar syreupptagningsförmågan i blodet utöver att nikotinet hämar blodcirkulationen till fostret och moderkakan generellt.

  För övrigt var det inget särskilt svårt beslut att sluta med allt när jag insåg att jag var gravid. Jag hade ändå omvartannat rökt och snusat de senaste tolv åren. Jag ser inte att det finns några ursäkter när det handlar om något så värnlöst som ett barn, hur kan jag som förälder/blivande förälder med att utsätta mitt barn för fara? Moraliserande? Javisst! Men hur fan kan man inte se det som sin viktigaste uppgift här i världen att skydda sitt barn från allt som är farligt och skadligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Mirijam skriver ju inte att snus eller nikotinhjälpmedel är bra under en graviditet, hon skriver att det är bättre med snus om man vill nikotina samtidigt som man har barn runt sig. Inlägget handlar ju inte enbart om att röka när man är gravid, utan om att röka runt sina utfödda ungar också - och där är ju ett plåster eller en prilla att föredra om man inte känner för att fimpa beroendet, men ändå inte vill skada de runt sig.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.