torsdag 9 maj 2013

Nu kommer alla krämporna på en och samma gång

Var hos barnmorskan i går för att ta immuniceringsprov pga att jag har superhjälteblod = är RH-negativ = kan utveckla antikroppar mot Baby Kenneth om Kenta råkar vara RH-positiv. I alla fall, helt plötsligt så visar det sig att jag har högt blodtryck (!). Fast bara första testet, sen när hon tog igen så var det normalt. Men ändå, detta i kombination med att jag fått lite ögonflimmer ett par gånger gjorde att jag nu ska in och kolla trycket varje vecka för att se att det håller sig i schack.

Hallå?!? Jag som liksom haft en freakin' P E R F E K T graviditet fram tills nu? Jag som till och med bett om extrakontroller på mvc för att lyssna på Kenneths hjärta eftersom jag varit övertygad om att det har varit något fel eftersom jag har mått så bra. Nu blev jag plötslig beordrad vila och att inte stressa upp mig och "om du får minsta ögonflimmer igen så åker du direkt till förlossningen".

Vafalls? Förlossningen? Nä, vet du vad, dit ska jag ju inte förrän lill-Kenta ska ut i augusti. Hyfsat typiskt va, så fort man börjar tänka på att chilla och skriver långa blogginlägg om hur oerhört zen man tränar sig på att bli, då stiger trycket.

Har dessutom börjat få foglossning, det ilar och isar ner genom bäckenet om jag går för fort, och så får jag ont i efterhand om jag gjort något extra rörligt, vilket ledde till att barnmorskan även gav mig rundpingisförbud. Hå hå jaja. Vad ska man då göra när man har rast på jobbet?

Baby Kenneth däremot mådde prima, magen ligger EXAKT på sin lilla datorkurva och hjärtat bankar på i peppiga 140 slag i minuten. Klass 1-bäbis detta alltså! Synd att hans morsa börjar rasa neråt i klassindelningen bara.

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

6 kommentarer:

  1. Men dude say what?!?!? Lägg dig ned med en öl i solstolen (i skuggan) och vila nu för fasiken.

    Ang. ögonflimmer kan jag trösta dig med att jag också har lite ibland, trots att jag har superlågt blodtryck just nu - eller i alla fall sist jag kollade det. Hmm, kanske borde kolla det alltså.

    SvaraRadera
  2. Rundpingis är inget jag ägnar mig åt särskilt ofta, brukar mest bli skitgubbe eller stress på rasterna ^^

    SvaraRadera
  3. I know that NO more zen-feeling. När vi var på RUL rynkade barnmorskan ögonbrynen, tryckte ner apparaten i magen på mig lite extra och gojsade runt en bra stund innan hon sa "Nej. Vi får boka in er på ett extra ultraljud i vecka 34 för att se om vi behöver planera ett snitt. Moderkakan verkar ligga lite för långt ner. Får du några blödningar så ring förlossningen och åk dit DIREKT" med en mycket uppmanade och sträng blick. No more zen efter det alltså. Googlade mig sjuk efter moderkaksrelaterade dåligheter. Men det visade sig (efter en sansad pratstund med min bm) inte alls vara så farligt.

    Men alltså, ögonflimmer kan man väl få av tusen ofarliga anledningar? De gånger jag haft det har jag alltid tänkt att det beror på allt extra blod n shit i kroppen. Lite vila så äre lugnt sen lix! Och jag måste säga att jag reagerar på att bm inte tar fler blodtryckskoller innan hen sätter en sån diagnos...? Ett enstaka tillfälle som visar högt är lite fattigt att basera något på, för det kan man ha for no reason och utan att det är farligt what so ever vad jag lärt mig. //Omvårdnadspersonalen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men ELLER HUR (ang. blodtrycksmätningen). Min mamma, till exempel, får ALLTID högt blodtryck när hon går till läkaren. Alltså ALLTID. Hon har en blodtrycksmätare hemma också, som visar helt normala siffror, men så fort hon stiger in på en läkarmottagning så ba TJOFF, upp i taket med trycket. Hon har till och med tagit med sin mätare till läkaren för att kolla att den funkar rätt, och det gör den. (Och det roliga i det hela är att mamma jobbat inom vården sedan forever, men lider uppenbarligen av personlig vårdskräck). Så jo, eller hur, högt blodtryck kan man ju få av flera olika anledningar, till exempel av att ha gått upp för trapporna på väg till BM.

      Men visst, mycket bra att hon tar det på allvar, men det hade ju verkat vettigt om hon tagit ett par tryck till. Eller nåt. För jag menar stress är ju också blodtryckshöjande.

      Radera
    2. Absolut är det bra att BM tar det på allvar! Dessutom kanske BM ser andra faktorer vilket gör att helhetsbilden blir = bättre vila och ta det zen än eventuellt kanske möjligtvis riskera minsta lilla. Vilket är asbra! Hejja den BM:n, vi bär ju för bövuelen liv (framtidens räddare!) inom oss.

      Radera
  4. Antar att du också fått göra urinprov för att kolla äggvite värde (eller vad det nu heter) Jag fick lättare havandeskaps förgiftning med min andra och det visade sig först genom "synbortfall" (såg lika dåligt som under migrän attack)och högt blodtryck, hade även lite högt äggviteprotein, men bara vid enstaka tillfällen. Jag åkte däremot in å ut på antenatal för blodtryck, blodprov och urinprov nästan varje dag i 2 veckor mot slutet. Förlossning en vecka tidigt, utan igångsättning, och då alla sagt att trycket går ner efter förlossningen blev jag riktigt upprörd när det istället blev högre än någonsin tidigare! Men allt löste sig tillslut och inget fel på bebisen :) Förlåt för svammel, hoppas allt går bra med ditt tryck osv!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.