lördag 18 maj 2013

Den där väskan

Man kommer dit med en väska och åker hem med en sådan här!

Det är ju ett tag kvar till både jag och Mirijam pluppar, men jag vet att det är fler preggos som är inne och läser och kanske börjar ni närma er the time to pop? Och gör ni det kommer ni garanterat ha fått följande fråga vid det här laget: HAR DU PACKAT VÄSKAN ÄN?

Eftersom jag är blivande trebarns mor så utnämner jag mig härmed till expert på området. Är man expert på området vill ni förstås ha en liten resumé så att ni förstår att det verkligen går att lita på mig och mitt omdöme. 

Låt se.

Januari 2001
Hade packat väska med, öhh, typ inget förutom mitt gosedjur (till mig alltså, inte till bebisen) och kamera. I övrigt cirka nada. Detta vet jag med säkerhet för mamma fick komma till BB med mina mjukiskläder så jag fick slippa särken.

November 2011
Hade packat väska med, öhh, inget alls faktiskt. På blogg efter blogg, i tidning efter tidning, läste jag om förlossningsväskan som en skulle packa och vad den skulle innehålla. Min inställning: ja ja, det gör jag sen. När vattnet gick hade jag inte packat minsta pinal utan rafsade ihop lite saker lite snabbt trots att jag var ganska säker på att vi skulle bli hemskickade igen eftersom värkarbetet inte hade satt igång. Så blev det ju inte riktigt. Men vi fick i alla fall med oss en laptop (som vi tittade på SVT Plus på när jag blev igångsatt, mycket underhållande tyckte vår barnmorska).

Så, efter dessa två mycket oförberedda förlossningsväskor, tycker jag alltså att jag är en expert. Så skyll er själva om ni vill lyssna på mig och mina tips på vad som kan vara bra att ha med sig. Men här kommer i alla fall en lista på saker som jag ska försöka satsa på att ha med mig till förlossningen denna gång. Tredje gången gilt osv osv. Observera att det bergis kan variera mellan län vad som finns på BB redan, men här kommer min lista i alla fall.

Ett paket med schyssta och svinstora bindor. 
Jo, det finns bindor på både förlossningen och BB, så det är ingen katastrof om du glömmer hemma. Men låt oss säga så här - se i alla fall till att du har ett (eller tre) paket hemma inför hemkomsten då. Och inga mesiga ultratunna varianter. Tänk istället rediga maxibindor som man hittar på apoteket.

Ett gäng rejäla och komfortabla trosor. 
På BB finns engångstrosor, typ tunna nätsaker som visserligen är superduper för det gör inget att man blöder igenom (för blöder igenom gör man liksom, no panic, det är helt normalt), men sedan när du ska hem så är det gött med trosor, riktiga trosor. Jag gillar stora trosor to begin with, men har du inga sådana kan det vara värt att köpa några stycken billiga. Kanske inte vita. Och sno med dig hem ett gäng av nättrosorna från BB - mycket bra grej första veckan hemma.

Något varmt att ha på fötterna
Sockor, gärna som går att dra upp typ till armhålorna på ett ungefär. Åh så skönt det kommer vara med ett par praktsockor på dina frusna fossingar när du är adrenalinstinn efter att ha fått barn.

Softa kläder att ta det chill i.
Jag körde nog på tajts och linne mest. Som andragångsföderska blir en ju inte kvar så jättelänge på BB för det mesta, men sköna kläder som du trivs i. Gött om de inte sitter åt kring magen eller snippy = hett tips! Kanske amningslinnen om du avser att amma. Och BH! En amningsvänlig sådan (om du tänkt amma alltså). Svårt dock att förutse exakt hur stor BH man kommer behöva, för damn vad tuttarna kan växa när mjölken rinner till.

Softa kläder till din partner att ta det chill i.
Glöm inte din partner eller medföljande när ni packar väskan. Din partner kommer också vilja ha rena underkläder och en fresh tisha eller två. Eller det kanske hen inte vill, men för allas trevnad så är det ju ganska bra om det finns sådant nedpackat.

Något att snacksa på.
I Stockholm får inte din partner mat på vare sig förlossnignen eller BB (synd, hade LÄTT kunnat betala massor extra för det). Och din partner är kanske ashungrig men inte råsugen på att vandra iväg genom sjukhusets milslånga korridorer för att köpa en mikrolåda på Pressbyren. Enter: snickers, chips och annat som kan höja blodsockret för stunden.

En necessär med väl utvalda prylar enligt följande:
 • Lanolinsalva för tuttsen (om du ska amma). Jag lovar, LANOLINSALVA. Köp det, ha det i väskan, du kommer tacka mig, avguda mig, tillbedja mig vid amningsstunder (mao cirka hela tiden). 
 • Schampo och balsam för annars kommer du få tvätta håret med tvål, och hår blir argt av att tvättas med tvål. Milda dofter kan vara bra, eller helt oparfymerat. Jag tänker mest för din skull, för dofter kan kännas lite övermäktiga som nyförlöst - ELLER så är det just vad du behöver för att känna dig lite pigg. Det där avgör du själv, jag utgår bara från vad jag har gillat.
 • Kräm till kroppen och händerna, för man blir torr av att ligga på sjukhus och födda barn och få mild (grav) vätskebrist. Och jämfört med din bebis hud så kommer dina torra händer kännas som sträva labbar. 
 • Cerat till läpparna av samma anledning som ovan (men om du glömmer så funkar lanolinsalvan alldeles utmärkt).
 • Hårborste och några hårsnoddar om du är långhårig. 
 • Droppskydd för tuttarna (fast egentligen onödigt att köpa innan, för jag fick i alla fall två paket med droppskydd i goodiebagsen (en från förlossningen och så en annan när jag kom upp till BB - nästan som att gå på ett bloggevent liksom).
Kamera, mobil och laddare
Angående kameran - dubbelkolla att batteri och minneskort sitter i innan ni åker. 
Och laddare, glöm inte laddare. Speciellt inte mobilladdare!


Till ongen:
En mjuk och varm bebisfilt.
När Eddie föddes var han supermegafrusen och var tvungen att ha filt tätt om sig. Hade vi inte haft med oss en egen så hade vi fått använda landstingets sträva frottévariant. 

En alldeles nyfödd Eddie
En liten mössa.
Bebisar fryser om huvudet. På förlossningen i Huddinge fick Eddie en ful liten dubbeltofsad kondom som ploppade av var tredje sekund och var skitjobbig (och då skällde en BM på mig för att jag låtit den glida av och jag ba: BÖÖÖÖL) - så en liten mössa för nyfödingar i typ bomull.

Några snajdiga bebisplagg. 
Detta fick vi faktiskt med oss sist, men denna gång ska jag inte köpa kläder med bruna moln som faktiskt mest såg ut som bajskorvar (på rikt alltså, kolla bilden där uppe). Och nu tänker jag mest inför hemfärden, för medan du är kvar på hospitalet så finns det små landstingskläder att sätta på din bebis vid behov, men jag gillade att ha egna kläder att klä dem i. Ja, och ytterkläder kanske är bra också.

Bubblare: jag har hört att vissa landsting inte bjuckar på blöjor på BB. Det gör de i sthlm, men kolla upp hur läget ligger där du ska föda. 

Grej som låter töntig men som jag verkligen uppskattade att ha med:

Laptop/surfplatta
Inte för att surfa på för min del, men för att ha ett fönster till yttervärlden. När jag blev igångsatt låg vi som sagt och kollade på SVT play i väntan på att kalaset skulle starta. Det funkade JÄTTEBRA som distraktion för min del. Och på BB sedan, där jag verkligen har HATAT att vara både med ettan och tvåan, så var den en livlina. Den där första sömnlösa natten när en ligger och stirrar på barnet, eller valsar runt med ett knorrande knytte som inte vill sova. Världen känns lite mindre ensam med random serie igång på datorn. Vi kollade nog på Masterchef har jag för mig (OBS: inte svenska varianten, då blir en ju bara arg). 

Hmm. Jag har bergis glömt något. Ni andra som fött ungar: tipsa om vad NI inte hade velat vara utan i förlossningsväskan, eller vad ni önskade att ni hade tagit med er.

Jag heter Katarina och bor i en söderförort till Stockholm tillsammans med min sambo och våra två barn (12 år och 1 år). I början av september ska jag tydligen bli trebarnsmamma. SJUKT! Jag jobbar statligt, är ganska lat, gillar färgglada tatueringar, ost och öl. Du kan även följa mig på instagram: @kattakvack samt på min andra blogg: kattakvack.se

18 kommentarer:

 1. Nagelsax! När jag födde barn sist hade jag missat att klippa naglarna innan, och på bb fanns inga saxar eller klippare, så där låg jag med blod och gegga under naglarna och var livrädd att klösa bebisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten stillsam fråga så där bara, men VARFÖR HAR MAN BLOD OCH GEGGA UNDER NAGLARNA???

   Radera
  2. Jag svarade visst aldrig på det här, men bebisen är ju så att säga lindrigt ren när den kommer ut, och när man halar upp den på magen när allt är klart är det rätt geggigt. Plus att det är rätt lätt att det fastnar saker under naglarna när man krystat och kramphåller valfri kroppsdel (i mitt fall blodiga lår).

   Radera
 2. Jag hade mina egna kuddar med mig, sjukt glad för det! Dels för att det kändes lite tryggare att borra in ansiktet i dem och vråla under förlossningen, liksom en doft som påminner om hemma och dels för att kuddarna på BB var sjukligt obekväma. Och jag håller med om nagelsaxen, den saknade jag som fan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det ens är lagligt att kalla sjukhuskuddar för kuddar. Känns mer som att de lagt en dubbevikt handduk i ett örngott. Burr!

   Radera
 3. Du menar väl "En mjuk och varm filt MED MOPSAR PÅ"?

  mvh/hoppfull

  För alltså, om man MÅSTE ha det i väskan så MÅSTE man ju ha det i väskan. Liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just ja! Det MÅSTE vara mopsar på. Det är lag på det. Annars skickar de hem en från förlossningen.

   Radera
 4. Haha! Bajskorvarana.

  Och tänk på att packa allt i EN väska. Jag hade typ tre. varför vet jag inte, men det var skitjobbigt att släpa runt på mellan förlossning/bb/bilen/affären för oooops man måste ha mat hemma när man har en ny unge osv....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha. Ser framför mig hur du kommer med tre väskor till förlossningen och de ba: HUR länge tänker du vara här exakt?

   Och ja! Mat hemma är SYKT bra att ha. Det måste jag nästan också skriva ett inlägg om.

   Radera
 5. Jag tyckte kokosvatten (det där goda, cocowell kanske det heter, med ananassmak) skulle va en hit att ha med sig eftersom jag inte ger mycket för nyponsoppa o sånt som jag har hört att det bjuds på på förlossningen. Och sällskapsspel skulle jg prompt ha med mig. Var inställd på en lång förlossning vilket inte blev fallet men kokosvattnet var gott även efter förlossningen och jag hade ingen aptit på lång tid så så funkade kokosvattwn bra. Det kommer jag nog ha med om det blir någon nästa gång, men sällskapsspelet skiter jag nog i!

  SvaraRadera
 6. Det enda jag använde ur väskan var:
  - egen tvål, schampo och balsam
  - mjuka kläder som EJ satt åt i midjan (gjorde kejsarsnitt). En hög långkjol rekommenderas varmt.
  - mjuka bebiskläder
  - surfplatta
  - kamera

  Och på SÖS fick iaf min man mat ( det kom hem faktura sedan, på mkt blygsam summa) så det verkar vara olika även i Sthlm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG! Lyx-sös! Det kanske är dit man ska åka den här gången.

   Radera
 7. Mina bästa var: egen kudde å nya lyxiga små förpackningar med schampo/tvål/lotion. Den där första duschen, den bästa i mitt liv tror jag. Kände mig smutsigare än efter en Roskildefestival å ville verkligen ha "luktegott".

  Däremot gillade jag att ha sjukhussärk å vi hade inte kläder på bebisen förrän precis när vi åkte hem typ dag fem.

  SvaraRadera
 8. Vill verkligen göra utropstecken efter alla tips om läppcerat och egen kudde, men hör på denna sängfascist: jag packade med eget täcke. Kan ej sova utan tyngd över kroppen, tunna sjukhusfiltar duger icke! Hade följaktligen skitstor BB-väska. Men hellre för mycket än för lite. Jag har också hatat att ligga på BB och önskar jag hade haft med något som gjorde de vakna, smärtfyllda nätterna kortare, men vet faktiskt inte vad det skulle varit. Jo, kanske ipod laddad med sjukt många bra poddar.

  SvaraRadera
 9. På BB Stockholm får den andra föräldern också mat - man betalar typ några hundra per dag för den och för att de ska få stanna. Däremot får man bara de blöjor som ingår i lilla Liberoväskan man får, så om man stannar länge behöver man fler.

  Mina måsten: Sportdryck (typ Powerrade, Pripps Energy), Elizabet Ardens Eight hour Cream till läpparna, Bepanthen till brösten, och så självklart kläder till bebben. Jag själv klev inte ur sjukhusskjortan förrän vi åkte hem. :)

  SvaraRadera
 10. Mat! mat mat mat! Proviva, frukt, dadlar, godis - HUNGERN visste typ inga gränser dagen/dagarna efter förlossningen och de 5 mål mat om dagen (eller var det 4?) som serverades på BB räckte icke! Glöm inte en rejäl pracke nattmackor som går bra att gömma i nattygsbordslådan om man skämmes lite för sin glufsighet. MVH/anna

  SvaraRadera
 11. Vi fick tips om druvsocker till förlossningen (blev ju kejsarsnitt sen så det användes inte...). Och så pyamas/natlinne med knäppnong fram om man vill amma. Och vita kläder till bebisen, för att de ska kunna se om huden är för gul eller inte. Men det var ju i Colombia.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.