tisdag 19 mars 2013

"Men hjälp – jag har ju inget att ha på mig?!"

Vecka 19+0, trikå trikå trikå, svart svart svart. Tur man har färgglada tatueringar.

Får jag komma med ett förslag på ett önskeinlägg? Kläder. Som magen får plats i. Något så ytligt (?) men dock nödvändigt. Jag är i v 19 och vad har man på sig? Måste man köpa en helt ny garderob med mammakläder nu eller? Och var sjutton köper man den i så fall? Och detta med underkläder då? jag växte ur alla mina bh:s i v 8, har hittat någon slags sporttopp som är skön men den kan jag med varje dag? Ska man köpa en amnings-bh redan nu? Och trosor då? De passar ju inte heller längre på något märkligt sätt? Hur gör man? /jenny

Åh Jenny, jag önskar att jag hade ett klockrent svar på det här, men det har jag tyvärr inte. Men jag kan säga hur jag har gjort. Jag är en trikå-tjej, är man en tighta jeans och tight top-tjej får man det så klart svårare. Och så beror det ju på kroppsform och hur man växer, vissa får en sådan där liten klädsam kula i vecka 20 och behöver på sin höjd knäppa upp översta knappen i smaljeansen innan dess, medan vi lite mer vanliga dödliga börjar bli spolformade redan vid vecka 10. 

Det enda jag har i gravidväg är gravidstrumpbyxor från H&M. Det finns ett par i 100 denier som är lite blanka, de kostar 99 spänn och är jättebra. Sen har de tvåpack utan fot för 79 kronor, de är också okej men kanske lite tunna, bara 40 denier och går sönder så fort en hund råkar titta hoppa på en. Till dessa tights använder jag mina trikåkjolar, mina trikålinnen och så någon over size-top i typ viskos. Jag ser med andra ord ut som vanligt. 

[Eh, bland folk alltså. I skrivande stund sportar jag Tobbes grönrutiga flanellpyjamasbraller, en för stor t-shirt och inka-mönstrade raggsockar tillsammans med en klädsam halsbränna, men nu är jag ensam hemma så det är bara hunden som kan se – och döma – mig]

Angående underkläder så använder jag mina gamla, trots att brösten är typ dubbelt så stora nu i vecka 20, fråga mig inte hur det går till. Jag har de där elastiska bygellösa från Monki, och det är en del stretch i dom, kanske därför. Trosor kan jag ha samma fortfarande. 

Annars så tänker jag så här:

1) Jag är för snål för att köpa mammakläder. Köper jag något nu ska jag kunna använda det även efter förlossningen, till exempel såna där träningstights med bred mudd som viks ner sedan när man inte behöver ha den uppe, men som inte ser ut som mammabyxor för det. Trosor och bh:ar kommer jag så klart börja köpa lite senare, men man hör ju skräckhistorier om boobs som växer ur en bh i veckan på slutet, så jag håller mig så länge jag kan. 

2) Satsa på piff! Tygblommor i håret, glada färger på skorna och roliga halsband lyfter vilken svart trikå-tråk-outfit som helst! Och så måste jag hålla efter mitt hår, det finns inget som får mig att känna mig så skabbig som när utväxten tar över och silverhåret blir gult och dassigt (JAJA, det här är ett ytligt inlägg!)

3) Smink. Jag väntar fortfarande på att det fantastiska gravidglowet som alla pratar om ska komma, men det lyser ännu med sin frånvaro, och tills det behagar dyka upp får jag väl fuska. Välplockade ögonbryn och mascara har varit ett måste sen start eftersom jag varit så sjukt trött, men även rouge och en bra underlagskräm som jämnar ut vinterfejset lite. Bubblare: läppstift. Katta har sedan vi lärde känna varandra försökt lära mig att använda denna upplyftande sminkprodukt, men jag känner mig lite utklädd. Kanske är 2013 året som gav mig både en bäbis och modet att börja använda läppstift? 

Ja, det är väl ungefär mina tankar kring det hela, hoppas du fick lite input i alla fall?
Vi kan ju bolla frågan vidare till läsarna: Hur gör ni med preggogarderoben? Rekommendera gärna bra butiker/märken/webshopar och berätta för Jenny var hon ska hitta bra gravidtrosor! 

/Mirijam

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

13 kommentarer:

  1. Jag är i v 15 och har precis fått öppna upp smaljeansen. De började ge mig lite andnöd typ i förrgår.
    Då jag jobbar på en konservativt ställe så tänker jag att när jag får kula så ska jag köpa svarta mamma stuprörs jeans och köra dem med tight top och kavaj. Eventuellt nån långskjorta med leggings för omväxlings skull.
    Hoppas också på att hitta några fina klänningar men det där med trikå funkar inte och tyvärr inte sneakers heller.

    Till Jenny måste jag säga att cubus spets string eller hipster

    SvaraRadera
  2. Jag kan varmt rekomendera amnings-bh:ar från BOOB. De är lite dyra men värda varendaste liten krona! kan tänkas att de skull funka bra under graviditeten när brösten växer också eftersom de är elastiska just för att passa under amningen. Köpte ett gäng BH:ar fr HM när jag var gravid, kan inte ha en endaste av dem nu eftersom de skaver och gör mina stackars ömma mjölkfyllda boobs jätteilla! När det gäller trosor tyckte jag att HM:s funkade bra. BOOB har även massa snygga kläder som funkar både under graviditet och amningstiden efter. När det gäller kläder så tog jag fram alla de där tighta topparna (i trikå givetvis) som jag känt mig för tjock för de senaste åren men ändå sparat. Funkade finfint över gravidmagen.

    SvaraRadera
  3. Åhléns gravidstrumpbyxor är bättre än HM:s tycker jag. HM:s har så låg mage så de bara rullar ned sig när magen växer.

    Jag körde på trikågravidklänningar från HM för 99–149 kr, gravidtajts från samma och som sagt, Åhléns gravidstrumpbyxor. Monki brukar ofra ha oversizegrejer som är fina och som man faktiskt kan använda även om man inte är gravid.

    SvaraRadera
  4. Det är business på jobbet där jag jobbar, nästan kavaj varje dag. Var rätt skakis för det i början, speciellt när det var kostym som gällde. Det har dock gått ganska bra. Jag har investerat i 4 pennbyxor från HM och Boob, köpte två på tradera och 2 nya. Överdelar är trikå det bästa. Viskos, I love you! Kostym var att glöma efter vecka 20 när tillochmed magutrymmet i min väldigt bekväma pennkjol var för litet. Kavajerna funkar dock, inte och stänga förstås, men det går att ha dem öppna. Nu när jag är i vecka 30 börjar jag få kika på andra lösningar och hoppas starkt på våren så att det är varmt nog för att stå ut att ha klänning igen. Killens koftor och klänningar/tunikor tänker jag ska bli min garderob de sista 10 veckrna, om vinterhelvetet vill lämna plats åt våren vill säga :)

    SvaraRadera
  5. Mina tips är (för en liten mage i v 21): På jobbet - Finns kostymbyxor med mudd från HM som är snygga, det med svart topp och kavaj och lite skojigare halsband funkar kalas. Har också svart kjol i trikå som jag köpt på Indiska för längesen som är perfekt att hissa upp på magen. Vardagssnygg - Långa linnen från typ HM eller GinaTricot, mammalegginsen (inte strumpbrallor) från HM är aaaaassköna! Underkläder - Jag köpte först ett par storlekar större trosor och strumpbrallor på Lindex för att jag inte var bekväm att strosa runt på mammaavdelningar. De funkar kalas. Nu har jag också köpt HMs gravidtrosor.

    Och hallå, kläm inte i er i kläder som skaver eller sitter åt. Så himla ofta är en ju inte gravid. Passa på att pusta ut med magen för en gångs skull. :)

    SvaraRadera
  6. Jag körde på stretchiga mamma-jeans från H&M, plus långa ribstickade linnen (ej mamma eftersom de var alldeles för breda över bröstkorgen men för korta över magen för mig) och vanliga långa tröjor över linnena, eller vanlig kofta utan att knäppa). Sen när det blev varmt funkade leggings och luftiga tunikor och koftor. Mamma-leggingsen från H&M var bra, men det blev så satans varmt att ha ett lager till över magen tyckte jag, så körde istället med vanliga i större storlek och placerade under magen. Underkläder: vanliga trosor fast större storlek (under magen, precis som leggingsen) och sen amningsbehåar som växtes ur under slutet av graviditeterna och sedan blev löjligt för små när mjölken rann till. Det där med hur brösten växer verkar vara väldigt individuellt, men för mig som har väldigt små bröst i vanliga fall så kunde jag aldrig föreställa mig hur enorma brösten kan bli! Så det är nog en bra grej att antingen köpa vad som passar bra just nu och vara beredd på att köpa fler under tidens gång, eller köpa med ordentligt utrymme om en vill köra på samma..

    SvaraRadera
  7. Åh tack för alla tips, säger önskaren av inlägget. Alltså trikå är ju my middle name redan innan, och HMs mammatights är ju räddningen! tror jag började med dem redan i v. 8 för att allt som sitter åt gör ju ont! Problemet med mina vanliga trikåkjolar är att nu slutar de mitt på magen och det blir liksom en väldigt ful valk där... min mage var liksom inte så vältränad innan plus att det konstanta illamåendet jag drogs med fram tills nyss, bara blev hjälp av lättsaltade chips. Jag tror att jag har ätit min normala tre-års konsumtion av chips på ett par månader och det har väl också satt sina spår kan jag tänka. Men är det någon som varit på HM´s mammaavdelning nu? jag har genomsökt varje hm i hela Göteborg och det finns jeans, leggings, klänningar och toppar i massor men inte EN ENDA KJOL?! Tur att tradera finns! Sen måste jag bara säga detta också; att nu när magen börjar synas som en gravidmage är det första gången sedan jag var 12, 13 år som jag inte tänker på att dra in magen eller har komplex för att jag har tjock mage. Nu är jag snarare lite stolt och glad att den syns! Men vad sorgligt det är, all tid man lagt på kroppsångest genom åren.
    /jenny

    SvaraRadera
  8. Det här har funkat för mig:

    BH - amningsmodell från typ KappAhl. Billig, funkar. Du har större bröst nu än tidigare, men brösten kommer växa ännu mer när mjölken rinner till och då kan du behöva investera i en bättre amningsbh. Mera värt. Dock att du så klart kan köpa en större, billigare bh som inte är amningsbh just nu.

    Trosor - jag har bara köpt några i en större storlek. Har aldrig använt gravidtrosor. Vet dock de som har älskat gravidtrosor för att de går över magen. Men köper man större storlek behöver man ju inte ha trosor som skär in och är obehagliga liksom.

    Gravidkläder i övrigt - Det enda jag har tyckt har varit nödvändigt för egen del har varit ett par mammabyxor. Det beror ju på vad man har för klädstil och jobb osv, men jag har velat ha ett par snygga mammajeans (för de finns faktiskt om man surfar runt lite på nätet). Jag har testat både att ha låga mammajeans och höga, och jag fullkomligt älskar höga mammajeans. Eller byxor öht som man kan dra över magen. Men man föredrar olika. Mammakläder är långt ifrån nödvändigt, men jag har alltid - ofelbart - känt att jag aldrig mer vill se åt de kläder jag har haft på mig som gravid. För ofta har man inte en uppsjö med kläder och är så sjukt trött på de där kläderna när man väl har fött barnet. Nästan så jag har gråtit för att jag inte har kommit i andra kläder efter förlossningen pga det. Av den anledningen kan det vara värt att investera i lite nya kläder som är avsedda att ha under graviditen. Sedan behöver ju inte det vara svindyra gravidkläder liksom.

    SvaraRadera
  9. Jag har knappt köpt några mammakläder alls, utan kör så här istället:

    Klänningar: Jag har alltid trivts i klänning, och när jag växte ur mina vanliga kläder gjorde jag en genomsökning av garderoben och plackade ut ett antal klänningar som fungerar utmärkt på mig som gravid (men inte nödvändigtvis på mig som ickegravid. Jag bär dels trikåklänningar som helt enkelt får töjas ut över magen och dels empirskurna klänningar som helt enkelt är vida över magen i sig. Jag har köpt en trikågravid klänning på HM för 150:-, och jag fick en lite mer dressad gravidklänning av min mamma i julklapp.

    Strumpbyxor och trosor: Jag är i vecka 29 och min mage är STOR! Jag får allt oftare frågor om inte bebisen ska titta ut snart. Trots det har jag inget problem med att använda mina vanliga strumpbyxor och trosor. Strumpbyxorna rullar jag helt enkelt ner under magen. När det gäller trosor så är den enda förändringen att jag numer endast använder hipsters. Stringtrosor känns väldigt obekvämt som gravid, faktiskt.

    Kavajer: För att känna mig representativ på jobbet är kavajer kanon. Jag använder samma kavajer, koftor och cardigans som vanligt med den enda skillnaden att de inte går att knäppa. Jag tycker dock att de ser snygga ut ändå.

    Kappa: Mitt bästa köp var en poncho-aktig kappa på mellandagsrean, som enbart knyts. Tack vare den fryser jag inte trots vädret. Mitt tips till er som kanske snart behöver en vårkappa är att satsa på en icke-gravidkappa som knyts över magen (typ en trenchcoat el liknande) snarare än en gravidkappa. Därför att: 1. Gravidkappor är fula. 2. Det känns rätt surt att köpa en kappa för ett apr tusen som man bara har några månader.

    BHar: Detta är mitt stora problem. Jag har rätt stora bröst från början. Efter jul köpte jag en bh på rean i storlek 70I för att ha något att växa i. Den är nu den enda BH jag kan ha och snart har jag vuxit ur den. Nu är det så kort tid kvar att jag inte är så pepp på att köpa en ny vanlig BH, det blir så kort användningstid. Förmodligen får jag försöka köpa en amningsbh men risken är ju att brösten växer ytterligare när man börjar amma. Och så vet jag inte riktigt var jag kan få tag på min storlek någonstans. Tips mottages tacksamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa bh stället för big boobs: Gustaf Mellbin. Finns i Gamla Stan och Mariatorget i Stockholm men har även webbutik.

      Radera
  10. Alltså, det måste ju vara något fel på mig som tycker att min vanliga trosor är obekväma?! (Och här snackar vi inte string, utan vanliga rejäla bomullsunderbyxor)Tur att mina gravidsug inte längre är chips utan sallad och äpplen...
    /jenny

    SvaraRadera
  11. Jag gillade H&Ms mamma jeans, tyckte de var mycket bekvämare än mamalicious. Annars är jag mer än kjol och klännings tjej och det var sjukt svårt att hitta när magen blivit stor (min blev väldigt stor ganska fort). Jag rekommenderar också mamma strumpbyxorna från Åhléns, jag gillade inte att korva ner mina vanliga under magen. Men smaken är ju som den berömda baken :)
    Men mitt absolut bästa tips är ASOS gravid kläder, speciellt om man vill ha klänningar, kjolar eller behöver lite striktare kläder.
    I början tänkte jag att jag inte behövd några speciella kläder eller köpa så mycket gravidkläder, onödigt att slänga pengar på något man bara ska ha i någon månad. Men jag blev så sjukt trött på de få kläder jag kunde ha efter typ v 25 så jag var tvungen att köpa lite nytt.
    Och det här med amnings bh.. Sjukt svårt. Verkar ju dessutom var olika för alla hur mycket brösten växer och så. Mitt tips är amningslinne (från typ lindex eller H&M), funkar bra i början även när brösten är stooora. Ger ju inte jättemycket stöd direkt men med liten bebis och alldeles nyförlöst så är det ju inte så att man ger sig ut på springtur det första man gör direkt.. Sen när det lagt sig lite kan man köpa bh i rätt storlek.

    /Jonna

    SvaraRadera
  12. Som den ypperligt snåla jävel jag är så köpte jag typ inga preggokläder förutom leggings nytt. Däremot vill jag slå ett slag för tradera, blocket o loppisar. Där köpte jag saker sim även kunde funka under amningsperioden om nu amningen skulle tänkas kunna funka! Så om ni tänker att ni ska försöka amma så köp amningstoppar o linnen på tradera! Bra idé att på reor o dylikt också kolla andra typer av plagg som kan funka vid amning, typ klänningar, tröjor, skjortor med knäppning fram. Jag kan ångra att jag inte köpt mer innan för sen är det svårt att veta vad man kommer orka med. Och just det, köpte allt i large fast jag vanligtvis har (hade?!) medium o det funkade för mig. Andra lyckliga jävlar går väl ner allt på en gång o blir supersnygga men men...ett annat bra tips jag fick var att investera i ett par sköna och promenadvänliga sneakers för barnvagnspromenader så det gjorde jag också där på slutet vilket jag aldrig tänkt på själv

    Typ två veckor innan bebis var planerad gick jg till twilfit eller vad den där bhbutiken heter o fick hjälp att välja ut en amningsbehå, valde en mjuk sak i sporttoppsmodell som, i min snåla värld, var dyr men inte lika dyr som de andra. Tanten i butiken tyckte såklart jag skulle köpa den andra dyrare men pga att jag var osäker på hur brösten skulle växa så kändes det smartare med en mer flexibel sportvariant. Sedan när ungen var född var jag inte särskilt sugen på stt ge mig ut på stan o handla pga fött barn o kände mig inte fit for fight samt livrädd för rs-virus. Däremot skickade jag iväg min pojkvän med instruktionen köp en amningsbehå i st åttio med största kupan. På kappahl hittade han två som såldes ihop som det va halva priset på som har funkat helt ok. Stl 80e tror jag. Enl bhaffären skulle jag ha 80h eller så men de storlekarna finns inte på vanliga klädaffärer som jag sett.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.