onsdag 10 juli 2013

Katta testar bärredskap del 3: Ergobaby Performance

 
Ord räcker nästan inte till för att beskriva hur mycket jag älskar min sele från Ergobaby, den är verkligen underbar. Skön på axlarna, lätt att stuva ned under vagnen, superlätt att sätta på… jag älskar den helt enkelt. Men så fåordig ska jag inte vara.

Jag skulle kunna sitta och rapa alla olika anledningar till att jag älskar den här selen, men låt oss till en början prata om vad jag inte gillar med den. För jag har ett par förbehåll.

1) Jag fick inte alls till det med spädbarnsinlägget. Eddie blev sur och varm och jag kände att det inte räckte med två armar för att få ned honom i selen tillsammans med inlägget. För jo, det krävs ett inlägg för barn som är under fyra månader. Jag började köra utan inlägg tidigare eftersom Eddie var stadig i nacken och dessutom inte var någon liten bebis (något jag rådfrågade ErgoBaby om innan jag gjorde – de är väldigt aktiva och hjälpsamma på Facebook), men jag gav helt upp under tiden som inlägget behövdes.

2) Alltså, det går ju inte att klaga på att man inte kan ha barnen framåt i en Ergo, med tanke på att en av poängerna med en Ergo är att barnet INTE ska sitta framåt. Men ändå, ibland vore det ju praktiskt.

3) Fan vad varmt det blir att bära sitt barn på sommaren. Mysigt men varmt!

 
Så. Klar! Mer negativt kan jag inte säga om den. Så här kommer hyllningarna.

Den här selen alltså – det är som att bära små mjuka moln på sina axlar. Eddie väger 10,5 kg nu (vid sista invägningen för ett par veckor sedan när han var 7 månader och ett par veckor) – BabyBjörnen når han snart maxgränsen för, men det är redan nu på tok för tungt att ha honom i den. Det funkar ett litet tag, men jag skulle aldrig drömma om att sticka in till stan med den som enda alternativ. Det gör jag däremot med Ergon. Ergon har vid många många tillfällen fått ersätta vagnen, som när jag har varit in till stan, när jag gått på promenader på sommarön, när jag har åkt hem till kompisar med de mest minimala hissar där vagnen nästan måste monteras isär för att få plats. Så då har jag helt sonika lämnat vagnen hemma och stoppat ned Eddie i Ergon. Folk har sagt att åh så modigt att lämna vagnen hemma, men inte egentligen. Eddie hyste ju seriöst agg mot vagnen fram till att jag tog bort ligginsatsen, så tog jag vagnen med till stan slutade det alltid med att jag fick bära honom. Med Ergon bär jag ju redan, och då brukar han inte ha så mycket att invända mot.

 
Ergon är dessutom ett grymt sätt att få sömnvägraren att sova. Ned med han, vagga runt lite och sedan sover han som en gris. Andra föräldrar brukar sedan kunna stjälpa ned sina barn från Ergon till sängen. Det har inte jag lyckats med, men det är inte Ergons fel utan snarare ligger problemet i att Eddie ibland beter sig som prinsessan på ärten när det är sovdags. Men det gör inte så mycket för det är ju så nedrans mysigt att ha honom där, mot bröstet, snusandes nära nära.

Och det är väl just det som gör Ergon så underbar, förutom att den är störtskön att ha på sig, att det är så mysigt. Barnet sitter med direktkontakt mot din kropp och eftersom hen är vänd mot dig blir det mage mot mage, vilket är sensationellt mysigt och ett alldeles ypperligt alternativ till att bära sjal om man som jag har svårt för långa tygstycken.

 
Jag kan egentligen inte säga nog med fina saker om ErgoBaby – det har varit ett av de allra bästa sätten att hålla mig vid mina sinnens fulla bruk då Eddie är en riktigt närhetsjunkie (vilken bebis är inte det?) och den funkar toppen både inne och ute, på landet och i stan, på promenaden och på kommunala färdmedel. Oh, och när man är ute så är det grymt bra att den har en ganska rejäl ficka där man får plats med både en blöja, plånbok och nycklar. Dessutom finns det en liten luva som går att veckla ut och fästa för att ge skydd mot regn eller låta det bli lite mörkt när ungen somnar. Jag har inte använt den så särskilt mycket, men ändå är den en bra grej. Speciellt om man är kändis och vill gömma sitt barn från fotografernas linser. Ja, och så är den ju snygg också – finns i massor av modeller, färger och mönster – och är SNYGG på. Och alla stannar och bara: ååhhhhh, vad myyyysigt. Då kan man sätta på sig solbrillorna och ba: no pictures dahlings. Men oj vad du länkar kändisbilder, tänker ni nu. Ja men vad tusan, jag ÄLSKAR att ha något som kändisarna i Hollywood har – det är ju fasiken inte ofta man känner sig glammig i mammalivet, men nu kan jag låtsas att jag är både Alyson Hannigan och Jillian Michaels. Lite barnasinne och fantasi måste man ju tillåta sig att ha, trots sin mogna ålder.

Här är lite info som jag lånat från ReiReis blogg (de som har hand om ErgoBaby i Sverige):
Vad är en ergonomisk bärsele?
En ergonomisk bärsele är en bärsele där barnet sitter i grodpositon med stöd från knäveck till knäveck.
Vad menas med ”grodposition”?
Med grodpositon avses barnets naturliga ställning, dvs delad benposition där rumpan är lägre än knänas position. Spädbarn drar naturligt upp sina ben i grodposition när du lyfter upp barnet. För att det nyfödda barnet inte ska belasta sitt bäcken fel är det viktig att barnet får behålla denna naturliga ställning när barnet bärs.
På vilket sätt är en ergonomisk bärsele bra för bäraren?
En ergonomisk bärsele avlastar rygg och axlar eftersom tyngden fördelas över ben och höfter. Principen är densamma som riktigt bra ryggsäckar, dvs du har ett höftbälte som dras åt runt höften för att balansera vikten där istället för på axlarna. På så vis kan du bära länge utan att få ont i rygg och axlar.
Varför kan man inte vända barnet framåt i en bärsele?
ERGObaby är utvecklad för barnets bästa. Den mest fördelaktiga positionen för ett litet spädbarn är grodpositionen. Denna position är endast möjlig då barnet är vänt mot bärarens kropp och kan varieras i tre olika positioner på bärarens mage, höft och rygg. Ett barn som vänds framåt kan inte bäras i grodpositon.
Men nog om mig, hur trivs Eddie i den? Många verkar tycka att grodpositionen ser jobbig ut för barnen, men det är den inte. Eddie ÄLSKAR att sitta i Ergon. Grodpositionen är en naturlig ställning för de små och jag tycker han verkar sitta betydlig mer bekvämt i denna än i BabyBjörnen där benen bara lämnas hängande.

 
Bottom line: ErgoBaby = underbar. Testa, köp, älska! De går att använda tills kidsen är fyra (!) år eller väger 20 kilo och går att använda i tre positioner: på din mage, på din höft och på din rygg. Jag har inte testat höften, men jag har testat ryggläget. Än känns Eddie lite för liten för ryggen, men tids nog kommer han få sitta där också. Dessutom ska det funka att amma i Ergon – jag vet inte riktigt hur men jag vet att många gör det. Jag är så oändligt tacksam att jag vann denna hos Lady Dahmer, jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan den!

 
Tillägg 130710:  Jag kommer garanterat, tveklöst, helt uppenbart att använda denna sele även med Bebishen. Fick jag tipsa om en enda sak att köpa (ja men, förutom blöjor och kläder och sånt, så är det verkligen denna sele. Den är FANTASTISK!
 
Också! Bonusbild tagen med Eddie i större version, sittandes i Ergon på ryggen. Mycket festligt, tyckte han!
 
 

Jag heter Katarina och bor i en söderförort till Stockholm tillsammans med min sambo och våra två barn (12 år och 1 år). I början av september ska jag tydligen bli trebarnsmamma. SJUKT! Jag jobbar statligt, är ganska lat, gillar färgglada tatueringar, ost och öl. Du kan även följa mig på instagram: @kattakvack samt på min andra blogg: kattakvack.se

4 kommentarer:

 1. Amen to that! Min femtonmånaders har suttit i ergo varenda dag sen vi köpte den, skulle seriöst inte ha överlevt bebistiden utan den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns tryggt inför framtiden! Och då hade du alltså noll problem med spädbarnsinlägget? *håller tummarna*

   Radera
 2. Tjoho! Alltså, vi tvekade ju aldrig om vilken sele vi skulle köpa efter att du skrivit detta, så när Baby Kenneths mormor ville köpa en "dyr bäbisgrej" åt den lilla blivande barnfamiljen så loggade jag snabbt in på nätet och beställde en åt oss. MED spädbarnstillägget, så jag hoppas innerligt att Kenta kommer gilla det, annars blir det fyra tunga månader framför oss nu!

  SvaraRadera
 3. Tack för en riktigt bra recension, är gravid och varit inne på att köpa bärsele och tittat just på Ergobaby, nu vet jag vilken jag ska välja !! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.