tisdag 2 juli 2013

Skyller bloggfrånvaron på Kenneths mormor!


Min mamma aka Kentas mormor har som bekant tillbringat den senaste veckan i Skåne och stora delar av gårdagen lades på att irl-köpa/internetbeställa/egenhändigt sy dom sista bäbisgrejerna. 
Och nu är allt klart – från Ergo babyn till spjälsängsskyddet och skötbordet. Till och med en förpackning av yttepyttesmå miniblöjor lyckades vi plocka hem från affären! Och självklart går det att stoppa in det mesta under insta-taggen #färgförfan, hur skulle det annars se ut?

Jag började småhandla någon vecka efter att vi fått plus på stickan och sedan har det gått i lite olika skov, men jag har aldrig varit rädd för att stå där med en låda med babygrejer och ingen baby. Been there done that liksom, den här gången ville jag tror att det skulle funka från första början. Att vissa saker köpts först nu på slutet har mer att göra med att vi skulle flytta när jag var i vecka 30 och att det skulle kännas jobbigt att släpa med sig extra mycket grejer från A till B i onödan. 

Vi har köpt sele, babyskydd, lite kläder (kanske tio plagg + någon filt) och skötbädd nytt, men resten är en salig blandning av loppis, Tradera, Blocket och arvegods från snälla vänner.

Hur tänker ni med bäbisshopping – flong nytt eller begagnat? Allt eller inget? Från att ni plussade, först efter VUL eller ännu senare? Dela med dig!

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

21 kommentarer:

 1. Vi började handla efter vecka 12, jag mådde "för bra" i början tyckte jag så vågade knappt tro att jag verkligen kunde vara på smällen. När första trimestern passerat och vi dessutom hade fått göra ett tidigt UL så kändes det dock som att det var lungan att köra på så då gjorde vi det ORDENTLIGT :) Nu har vi det mesta klart - mycket begagnat och arvegods från fina vänner här med - och det sista ska vi bara låna en bil för att åka och shoppa och frakta hem (typ badbalja, skötbädd och sånt som är lite svårare att bära på bussen). Sen får vi möblera om en aning hemma för att få plats med bra förvaring på rätt ställen men det tänkte jag spara tills min långsemester innan BF så jag har nåt sköj att hitta på då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det blir skojigt för dig, att gå runt och boa där hemma! Min plan var likadan tills min cervix började lägga sig i saken, så dröj inte för länge bara :)

   Radera
 2. Med Bebishen blir det så klart mest arvegods från Edster, och några nya saker som jag fått. Till Edster var det blandat nyköp och arvegods från lillkusinen. Med Robin var det nästan bara nytt.

  Nu måste vi prata om två saker på de där bilderna:
  1. JAG VILL OCKSÅ HA ETT LAPPTÄCKE!!!
  2. Den där prickiga fleecefilten, en sån hade Eddie. Hur det gick med den? Så här: http://web.stagram.com/p/161539193244730075_30732543

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1) Lapptäcket kommer från TGR och är en filt på typ 125 x 200 cm och finns i butik nu!
   2) Uuuh men vad äckligt! Var helt oförberedd på den, haha!

   Radera
 3. Jag handlade några enstaka plagg på Tradera redan i typ vecka 6 :) Sen har vi fyllt på lite då och då, i princip bara saker från loppis. Vi har köpt 3 nyproducerade plagg. Men sen har jag turen att ha 7 syskonbarn så vi har ärvt massvis med kläder och sånt, hur skönt som helst!

  Vi handlar för det mesta begagnat även till oss själva så det skulle kännas helt fel att köpa nytt till bäbin. Dock köpte vi en Manduca (ergonomisk ekologisk sele) helt ny! Vi har det mesta vi behöver nu, jag är i vecka 35. Dock har vi inte skaffat varken spjälsäng eller barnvagn! Och vi har inga planer på att göra det heller. Bäbin kommer sova i ett babynest mellan oss i vår säng och istället för vagn blir det Manducan och bärsjalar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bara totalt ett syskonbarn, och det syskonbarnet ska få ett lillesyskon tre veckor innan vi får Kenneth, så familjemässigt finns det ingenting att ärva för oss, haha!

   Vi räknar också med samsovning, men ville ändå ha en spjälsäng. Lite för själva känslan att ha en bäbisovplats i sovrummet, plus att vissa barn faktiskt inte VILL sova med sina föräldrar, och då hade det blivit jobbigt att leta runt på Blocket och börja måla och göra fint med en nyföding hemma. Och vagn vill jag ha så att jag kan powerwalka utan att Kenneth får whiplashskador, plus att jag vill kunna gå och handla utan att bära både kassar och bäbis. Så för att träna OCH vara lat alltså :)

   Radera
  2. Även om jag använde min ErgoBaby MYCKET (alltså verkligen MYCKET), så hade jag personligen aldrig pallat utan vagn. Speciellt nu, när han är lite äldre, men även på utflykter när vi haft med oss packning osv. För även om Eddie älskade Ergon, så blir det tungt med både väskor och sele med börnet. Det är ju dock en smaksak såklart, men så har det funkat för oss.

   Eddie har visserligen samsovit med oss, och gör det delvis fortfarande (typ 50 procent av natten), men det har ändå för vår del varit bra med en säng också - för det är som du säger, ibland föredrar de helt enkelt att sova i egen säng. Och blir den aldrig använd, tja, då kan man lätt göra om den till en myssoffa till barnrummet.

   Radera
 4. Med min andra graviditet tog jag testet på toaletten inne på ett stort shoppincenter. Två test senare stod jag inne på Kappahl och fingrade på ett par yttepytte små strumpor och åkte hem med dem också. Plus ytterligare två gravtest för " jag kan ju ha sett fel"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, roligt att bland det första man shoppar är fler gravtest! Har bäbisen kommit än? Tänkte om det var lite speciellt att använda strumporna första gången?

   Radera
 5. Har köpt skötbädd, en filt, en leksak, stol, spjälsängsmadrass o madrasskydd, två nappflaskor och två nappar nytt. Och allt det har varit pga av total kärlek vid första anblicken eller för att nytt har känts fräschare. Resten är loppis/arv/hemmafixat av loppisfynd. Vagnen fyndade vi för 300 kr i v14 och därefter har det rullat på sakta man säkert. Köpte förbrukningsprodukter/blöjor osv i v36. Nu i v38 har vi allt utom en bärsjal (som vi velar lite kring, köpa eller inte köpa? Kommer vi verkligen använda den ect)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte spjälsängen begagnad och då ingick det madrass och sånt, men eftersom det var en mormor och morfar som haft det till sina barnbarn i sommarstugan så var det knappt använt så då struntade vi i att köpa nytt. Annars känns tjockare textil som typ madrass täcken och kuddar som något jag gärna köper nytt, om jag inte känner dom som haft det.

   Min mamma ville köpa en Ergo baby till oss, så det fick hon gärna göra, och sjal ska jag få låna av en kompis. Men jag tycker nog att budet är att man borde köpa det om man inte kan få låna en det på annat sätt, för är det något som ALLA tipsat mig om så är det sjal/sele.

   Radera
 6. Vi hetsköpte grejer i slutet när vi insåg att vårt tredje barn kanske borde ha några fler plagg än tre par brallor och sju bodys...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja så kan man ju också göra! Misstänker ändå att det kanske fanns liiiite grejer med två storasyskon i hemmet? Samt en lite mer softad inställning när man ska få sin tredje kanske?

   Radera
 7. köpte första bebisplagget i vecka 13 (bara för att det var sons of anarchy-loggan och bara för att det var sista spurten i butik)
  började kolla upp vagn, bilbarnstol etc runt vecka 20-25, och övriga kläder har vi ju kvar sen storebror var liten, plus neutrala plagg från vänner och familj.
  började gå igenom förråden i jakt på hoppgunga, bärsele och spjälsängsdelar efter flytten i mars, och nu har jag i stort sett bara mer blöjor och "vinterplagg" kvar att köpa, om inte min mamma behagar rota igenom sin vind i jakt på storebrors arv


  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG, vinterplagg? Redan? Själv tänker jag spara lite rolig shopping till senare, annars kommer jag ha kittat Kenneth och förberett outfits fram tills han fyller 17! Hade älskat att ha en vind att rota på, men ack nej. Fast Tradera är ju kul att rota på också!

   Radera
 8. Tror vi har köpt kanske 3-4 små bäbisplagg nytt, sen är resten fått/lånat/köpt på loppis. Det första vi köpte tror jag var spjälsängen. Det var inte direkt planerat, men vi var på en secondhand affär och helt plötsligt stod en vit, gammal - men URFIN spjälsäng där. Den kostade oss 180:- så den fick liksom bara följa med oss hem och har stått i vårt sovrum sen jag var i v. 15. Det enda som vi velat köpa nytt är madrass, täcke & kudde. Dels för att vi vill ha i ÖKO-tex material, allergitestat/vänligt och sånt - men dels för att det också känns fräschare. Skötbord behöver vi tyvärr köpa nytt, för det vi vill ha (och behöver) är skitsvårt att hitta begagnat.
  Under graviditeten har vi försökt göra det till en sport att hitta så billiga bäbisgrejer som möjligt. Min syster köpte ALLT nytt, och det blev förmodligen en god summa pengar, till sin bäbis som föddes i januari. Det ville jag absolut inte göra. Barnet kommer ju kosta oss pengar i all framtid, så ingen idé att göra slut på kapitalet på en gång ;)

  Det dyraste vi köpt är vagnen. Den kostade oss strax under 4000:-.
  Idag är jag i vecka 27+4 och jag vill ha allting klart ett flertal veckor innan det är dags så jag kan släppa alla andra förberedelser än dem inför förlossningen. Det här är vårt första barn :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag också tänkte så – att jag ville vara hyfsat klar i tid alltså – eftersom det blev som det blev nu med risken att föda tidigt. Jag inte hade tyckt att det var jättekul att föda tidigt och inte ha något färdigt när man kommer hem.

   Och tanken innan den här cirkusen drog igång var ju att jag skulle ha semester under juli i väntan på bäbisen, och att springa runt och svettas i affärer och stressa för att köpa det sista kändes som ett dåligt alternativ till att vara helt redo (på köpfronten), sitta på balkongen och äta vattenmelon :)

   Radera
 9. Sambon har bromsat något fantastiskt, eftersom vi har all tid i väääärlden (v.31 + 3 idag), så det vi har är lite ärvda kläder och en del nytt som kompisar/mamma/syster/jag inte kunnat låta bli att köpa. Jag har även shoppat sängkläder när hm haft superrea. Vagn köpte vi begagnat för några veckor sedan.

  Men nu vet jag att det mesta vi behöver finns att få/låna/köpa av sambons syster och min kusin har kläder att ge bort så det lär inte gå någon nöd på oss. Dock frustrerande att sambon fortsatt tycker att allt kan fixas på hans semester som infaller de 5 sista veckorna innan bf. Madre Mia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, börja smyghandla du! Som jag skrev i kommentaren ovan: Att springa runt och svettas i affärer och stressa för att köpa det sista kändes som ett dåligt alternativ till att vara helt redo (på köpfronten), sitta på balkongen och äta vattenmelon.

   Men man väljer ju själv vad man vill lägga semestern på, du får skicka ut honom med en shoppinglista och hänga själv på balkongen om du tycker att det blir för tungt att hänga med!

   Radera
 10. Köpte typ allt på tradera i klädväg, Sen när ungen kommit och vi skulle klä honom - inget dög. Men det gick över... Har fortsatt handla där men det har blivit rätt många felköp för vår unge växer ju så jävla fort (3 månader och har storlek 80) och storlekarna skiljer sig rejält ibland även inom samma märke. Senaste vändorna har vi därför köpt nytt för att kunna jämföra ungen och kläderna. Mycket av det jag köpte innan han var här har jag inte heller använt pga att det har varit opraktiskt eller känts oskönt - nu vet vi mer vad för typ av kläder som han verkar tycka är sköna och vad som är funktionellt. Tycker det finns mycket babykläder som är dysfunktionella som jag inte alls förstår mig på.

  Ni har fixat mycket fint till K!

  SvaraRadera
 11. jag köpte ett pyttelitet plagg samma dag som vi var på ultraljud i v. 18... sedan har jag loppisshoppat som bara den! Kläder alltså... nu är jag i v. 36 har och har köpt en begagnad vagn också men skötbord, säng osv är kvar att fixa... jag ville egentligen att allt skulle vara klart nu men vi har liksom inte fått tummen ur än. Hmmm, är det något slags strutsbeetende vi har eller? :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.