onsdag 3 juli 2013

Katta testar bärredskap del 1 - Bärsjalen


Nu tänker jag vara lite fräck. Jag tänker kopiera mina egna inlägg från Katta Kvack. Under förra året hårdtestade jag nämligen tre olika bärredskap, och recenserade dem sedan på bloggen. Högst personliga åsikter, så klart, och jag är FULLT medveten om att alla inte tycker lika. Men ibland är det ju kul att höra vad andra tycker ändå. Jag jag copy-pejstar ett inlägg om dagen resten av arbetsveckan.

På bilden här ovan ser ni vad som kan ha varit källan till den största frustrationen under de första två månaderna av bebislivet med Eddie: 5 meter rött tyg aka bärsjalen. Ack denna förbannade bärsjal.

När jag var med barn såg jag framför mig hur jag skulle skrida fram med bebisen i en sjal, se harmonisk och avslappnad ut. Håret långt och utsläppt, kjolarna långa och hela min uppenbarelse skulle vara helt zen-lik. Men det ska jag säga er, att få på mig sjalen var allt annat än en zen-liknande upplevelse. Men jag gav inte upp, jag kämpade och kämpade, såg videos på nätet som visade olika knytsätt, läste alla instruktioner jag kunde hitta, lindade, knöt, virade och grät i en stor hög på golvet på grund av den frustration som detta fem meter långa tyg frambringade i mig.

Ibland fick jag till det, det fick jag faktiskt. Men vid det laget var jag så svettig och bebisen så arg att jag slet av den inom ett par minuter. Hade det varit min sjal så hade jag eventuellt eldat upp den på balkongen, men eftersom den var lånad så knölade jag helt enkelt ihop den och la den på soffan – och det är också de enda bilderna som finns på den, liggandes som en boll på ryggstödet till soffan (se ovan för exempel). Eller, egentligen så vet jag att jag tog en bild i ren triumf när jag väl fick till det, men den bilden har jag ägnat timmar åt att försöka leta upp (ÄNNU en källa till frustration kring sjalen) och den går så klart inte att hitta på vare sig dator, minneskort eller mobilen.

Det längsta jag hade den på mig sjalen var någon timme då Eddie faktiskt somnade i den och det var skitgosigt. Alltså verkligen! Jag önskar innerligt att jag hade fått till det med sjalen, men jag gav upp. Det var helt enkelt inte värt alla tårar. Jag vet att många är sjalbärare och att många älskar dem, och hur mycket jag än hade velat vara en av dem så får jag sälla mig till skaran som lovordar selar istället. Men om det blir en unge till, då kanske jag ger sjalen ännu ett försök. KANSKE.

Tillägg 130703: Jag suktar fortfarande över att få till det med bärsjal, så kanske gör jag ett nytt försök med trean. Sjalen ligger fortfarande kvar i klädkammaren, men har ni tips på bra sjalar (det finns ju, precis som med selar - MASSOR av olika typer av sjalar, har jag förstått) så dela gärna med er här bland kommentarerna.

Jag heter Katarina och bor i en söderförort till Stockholm tillsammans med min sambo och våra två barn (12 år och 1 år). I början av september ska jag tydligen bli trebarnsmamma. SJUKT! Jag jobbar statligt, är ganska lat, gillar färgglada tatueringar, ost och öl. Du kan även följa mig på instagram: @kattakvack samt på min andra blogg: kattakvack.se

13 kommentarer:

 1. Åh jag gillade verkligen bärsjal när min bebis va nyfödd o fram till att ergon passade (fick aldrig till ergon bra med spädbarnsinlägg..). Jag övade mycket på att knyta innan jag fick barn o blev först visad av en kompis. Har många fina bilder på mig med diverse kramdjur i bärsjal. Sen när ungen väl kom hade jag självklart glömt allt o fick googla videos. Den jag förstod enklast med var den här som lady dahmer spelat in: http://m.youtube.com/#/watch?v=S7Ss4GnNOoA&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DS7Ss4GnNOoA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att LD's video är grym, men jag lyckades ändå inte få till fanskapet :D Börjar tro att sjalen är för kort eller något.

   Radera
 2. Jaha nu kom kanske inte länken med, men det är bara att Google knyta bärsjal lady dahmer..

  SvaraRadera
 3. Då passar jag på att slänga in en sjalfundering här; ringsjal - är det nån har erfarenhet av det? De verkar ju så sjukt mycket smidigare än knytisarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det undrar jag också över. Det ser ju iaf mycket mycket lättare ut!

   Radera
  2. Jag tycker ringsjal är bökigare att få barnet rätt i, samt att den ju avlastar ojämnt. Jag använde den mest när barnet blev äldre till att bära korta stunder på höften.

   Radera
 4. Har också en sjal som det aldrig blev nå med. Den var för kort och för varm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också om min sjal kanske inte var lite för kort.

   Radera
  2. Om den du testade var fem meter så tror jag inte det blir lättare om du testar en längre, mer tyg att hålla reda på bara! Tricket med trikåsjalar är att knyta mycket hårdare än man tror. Jag är ingen sjalexpert utan höll mig till den knytning jag till slut behärskade (http://www.babyheaven.se/info/knyta/xomslut_trika.htm) men den räckte långt.
   Och förresten Katta, knyt sjalen först och stoppa i bäbisen sen så hinner hen inte bli så varm och arg. :)

   Radera
  3. Ha ha, men DET gjorde jag så klart, väntade med att stoppa i honom tills jag hade knutit den :D

   Nej men jag tänker att den kanske hade krympt i tvätten. Jag var den tredje personen som hade den nämligen. Äsch, vi får se hur jag gör med nästa.

   Radera
 5. Moby är ingen favorit, bege dig till en sjalbutik och prova några olika varianter. Knyt-an ligger väl hyfsat nära. Välj en tunn sjal så ni inte blir så varma, Aldoria eller Sino är tunna.

  SvaraRadera
 6. Jag älskar sjalen (men har dock varken med nummer ett eller två fått en bebis som vill bäras särskilt mycket) och brukar knyta den i förväg så att säga. För det är mycket lättare att få till det om man knyter utan att vara stressad över ledsen bebis. Sen brukar jag knyta ganska högt och väldigt tajt för att den inte ska halka ner och bli för lös sen.

  SvaraRadera
 7. Hittade en annan grej. En sjalsele! Kan eh.. det vara nåt o ha tro? Eller är det bara ett bökigt mellanting? Bilderna SER ju mysiga och enkla ut iallafall.

  http://lekmer.se/barn-och-baby/bara-och-sitta/barselar/dreamy-dot-sjalsele-gr%C3%A5

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.