onsdag 3 juli 2013

Tips som underlättar småbarnslivet önskas!

Jag har precis laddat ner Försäkringskassans app och BankID-appen, så när allt kommer igång med utbetalning av föräldrapeng/VAB osv så ska det gå att se status på ärenden där. Alltså, HUR smidigt? Nu har jag ju inte kommit till det trevliga stadiet när jag faktiskt FÅR pengar, men det... ehhh... SER smidigt ut i alla fall.

Såååå, det finns ju ganska många preggon här som redan har barn, och jag tänkte att vi kunde bjuda varandra på lite såna här vardagsunderlättningstips? Det behöver inte vara kopplat till just appar och teknik, utan om du har något som du känner att "DET HÄR underlättade verkligen för mig när jag fick barn!", så shoot! Fatta vilka harmoniska föräldrar vi kommer bli sen när alla anammat allas tips!

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

9 kommentarer:

 1. Jag är sjukt nöjd med vår Brio Go 2013. Hellskotta vad den har varit värd varenda krona. Man kan ju köra ungen i babyskyddet i den vilket vi tyckt varit sjukt värt när man åker och handlar med bil som transportmedel: ungdomen sover snällt vidare i sitt sköna babyskydd och de något äldre slipper kånka snett alternativt slippa väcka den sovande björnen.

  Annan bra sak: Bärsele. Även om ungdomen inte får kolik så kommer den ju inte ha någon tarmflora så stök med magen blir det ju. Sen är det ju utvecklingsperioder då det inte går att lägga ifrån sig bebisen. Jag har en manduca - som jag beställde just för att jag höll på att få tokspel på att inte få äta för om jag inte bar på bebis så var han bara ledsen. Den är flexibel, går att använda från spädbarn till 20kilo och är lätt att ställa om till olika kroppstyper. Ergonomisk för barnet som bärs i grodposition och bäraren som har vikten på höfterna istället för axlarna till skillnad från många andra selar.

  Om man har spjälsäng så rekommenderar jag vyssanlulltassar som gör att spjälsängen kan vaggas. Sicken uppfinning! Toppers.

  Och sen är jag sjukt glad att vi ägde sjuhundramiljoners såna vattenflaskor man har när man tränar - jag blir sjukt törstig av att amma. Jag dricker litervis per dag och jag måste dricka under tiden jag ammar, vattenglas och sprattlig bebis går nog sådär kan jag tänka mig. Och just ja, första tiden behövde jag dricka ännu mer, var tvungen att ha med mig en liter vatten bara för att ta mig igenom en 30 minuters promenad.

  SvaraRadera
 2. Babysitter. Funkar väldigt bra när man tex vill duscha eller laga mat eller bara ta några andetag. Wonder weeks-appen har jag tyckt varit rolig. Det finns appar för att hålla reda på brösten och vilket som senast var in use. Inte något som jag använde för jag kände det ganska bra, men vissa gör inte det.
  Det bästa tipset som jag tyckt är att inte lägga miljarder på amningsbhar utan bara att ha några mjuka toppar (fanns på twilfit) utan kupor som man bara drar upp eller ner. De funkade bra för mig men jag hade uppsamlingskupor hela tiden pga läckage och från början sårigt. Bomullen kan kanske göra ont om man inte har iaf pads. Jag köpte dem för att sova i, men det blev att jag hade dem hela dagarna. Palla ha obekväm bh med axelband som halkar.

  SvaraRadera
 3. BALLONGER!! när bebisen är större, typ ett barn, så är ballonger ofta räddningen. lite gnälligt innan maten och du behöver fixa den? ta fram en ballong. lite gnällgt pga trötthet men det är en timme kvar till läggdags? ta fram en ballong. bråkar ungarna om leksakerna? ta fram ett helt gäng ballonger.

  SvaraRadera
 4. Håller med om Babysitter och så är mitt hetaste tips blöjhink vid sängkanten! För det kommer att bytas tjugofem blöjor per natt den första tiden och det är så äckligt att trampa i skiten när man går upp kl 5 för att hinka i sig kaffe...

  SvaraRadera
 5. Bärsjal. Visst, babysittern, vagnen, spjälsängen och allt det där var väl fint de MINUTER ongen gick med på att befinna sig i dem. Men om man får ett barn som jämt vill vara nära, vaken som sovandes, är bärsjalen oumbärlig. Att jag ens kunde äta och gå på toaletten: allt det tackar jag bärsjalen för.

  En annan sak är städhjälp. När föräldraledigheten är slut, båda heltidsarbetar och barnet (och föräldern) vill leka efter hämtningen på förskolan. Då är det värt varenda krona att få komma hem till ett helt nystädat hem varannan vecka.

  SvaraRadera
 6. Näste! Eller babynest som det heter på engelska. Så bra! Vi fick ett hemmasytt och det var med från bb och i ca 4 månader som sovplats och liggplats i säng, vagn, soffa, mellan oss och så. Man kan utan att väcka bebisen flytta runt nästet och bebis känner sig trygg eftersom hen alltid sover på samma plats med samma doft och lite trångt runt kroppen. Bästa grejen för pyttebebis!

  SvaraRadera
 7. En svag ljusslinga i badrummet och en vid sängen. På så sätt behöver du inte väcka bebis eller dig själv för mycket vid blöjbyten och när du ska lyfta upp för amning mitt i natten eller när du bara vill kolla till litegrann. På sommaren och hösten är det ju lite ljusare men jag fick barn mitt i mörkaste vinter och då var de där ljusslingorna verkligen toppen!

  SvaraRadera
 8. Babysitter (dock lätt att snubbla på stativet som sticker ut bakom) med underhållande lekbåge på. Har även en babypöl (det är LG Babys variant av babynest) när sover bebis i på soffan (dagtid) och i spjälsängen på natten. Passade på att låna bärsele + sjal av kompisar för att testa först innan köp så att man slipper felköp. Har också x-antal "snuttefiltar", tunna boumullsfiltar som funkar till allt, tunna täcken i vagn & säng, solskydd i bärselen ute och att lägga över benen i babygymmet & babysittern för att underhålla bebis en stund att kicka bort.
  Kram, Åsa

  SvaraRadera
 9. - Amningskudde. Köpte en spöket-Laban-variant på Blocket. Finns säkert i andra finare mönster också men kolla vilket märke det är. Den var stabil å bra jämfört med flera andra jag testat.
  - Babynest absolut bra, men inte nödvändigt om det ska prioriteras. Beror såklart på hur man sover också. Att ha spjälsängen utan ena långsidan mot sin egen säng tyckte jag funkade betydligt bättre för allas sömn än att ha ett nest mitt i sängen.
  - Till skillnad från nån ovan säger jag: RIKTIGT bra stabila amningsbhar. Jag tror detta dock beror helt å hållet på vilken mjölkfabrik en får - om en nu ens väljer att amma. Jag fick köpa i storlek 70H å behövde all stabilitet som kunde köpas för pengar för att ryggen skulle orka. Var värda varenda krona.
  - Små handdukar. Vi köpte på oss nåt monsterpack från ikea. Funkar till allt som ska torkas, i synnerhet mjölkkräks i vårt fall.
  - Tomme Tippeeflaskor om det ska flaskmatas. Så himla bra med bred öppning uppe så en inte spiller eller måste använda tratt för att fylla på. Å har inte sett nån mer "bröstlik" utformning på själva sugdelen om en nu bryr sig om sånt.

  Så fick jag plötsligt känslan av att redan ha sammanställt det här...å det hade jag ju nästan! Här: http://devilwomen.blogspot.se/2011/03/det-har-onskar-jag-att-nan-hade-sagt.html

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.