lördag 1 juni 2013

Föräldrakurs del 1 av 3 avklarad

I veckan fick jag och Tobbe lära oss allt om att bli mamma och pappa. Eller nej, det fick vi inte. Jag vet inte om vi lärde oss något alls under de två timmar som vi var där, men barnmorskorna är jättegulliga och det var ändå liksom... trevligt. Sex vita heteropar är vi, två av mammorna är omföderskor, alla är mellan vecka 26 och 34 om jag minns rätt.

Den mest givande delen var de 40 minuter som vi satt uppdelade i mamma/pappa-grupper och fick prata fritt, det är ju väldigt intressant att lyssna på hur andra tänker om amning/förlossning osv, speciellt när man är i ganska samma del av graviditeten.

Det minst givande delen var när vi fick titta på tecknade bilder av olika scenarion i småbarnslivet och sen säga vad vi tänkte när man såg dom. Det var ganska mycket "pappan kan också byta blöja, även om man inte gör samma så betyder det inte att han gör fel" (som att en förstagångsmamma per automatik VET hur man byter en blöja, men att pappan inte gör det?).
Eller "mammans hormoner kommer göra henne mindre sugen på sex, och dessutom kanske hon har problem efter förlossningen, men pappan kanske har sexlust ändå så tänk på att närhet är viktigt även om man inte vill ha samlag" och man ba "Alltså, pappan kanske är traumatiserad av att se ett barnhuvud komma ut ur mammans vayayay och dödstrött av sömnbrist och hög på bäbiskärlek och kanske klarar sig alldeles utmärkt utan att ligga – medan mamman är superkåt?"

Nej, jag vet inte jag. Känns som att jag och Tobbe har funderat på och snackat igenom de där värsta bäbisfällorna, så det vore väl fan om vi inte skulle kunna prata om det sen också när vi är där på riktigt?

Nästa gång är temat amning, jag är den enda som inte vill amma. Hehe. Vad tyckte ni var mest givande när ni gick på föräldrakurs?

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

14 kommentarer:

  1. Jag gick aldrig på föräldrakurs. När jag väntade Robin var jag ensamförälder och var så där sugen på att gå på kurs med en massa TJÄRA OCH LYCKLIGA föräldrapar. Och med Eddie kändes det liksom lite överspelat på något sätt. Överlag i Sthmls län blir man inte aktivt bjuden till föräldrakurser som omföderska, men vill man gå så får man det. Samma sak med föräldragrupper efter förlossningen, en verkar mest bli bjuden om man är förstföderska - som omföderska fick jag gå på en massagekurs istället för att träffa folk, men då blir det inte alls samma utbyte som en regelrätt föräldragrupp. Lite synd, kan jag tycka, speciellt med tanke på att det gick 11 år mellan mina två första och det nätverk jag hade när Robin var nyfödd är liksom i ett annat skede nu. Så tack gode gud för internet liksom, så att man kunde hitta lite vänner ändå.

    SvaraRadera
  2. Vi ska gå i juli eller augusti eller något, och alltså sånt med liggande hit och dit känner jag att det kan man väl snacka om själv - jag behöver HANDFASTA TIPS PÅ HUR MAN FAKTISKT TAR HAND OM EN BÄBIS. Typ, såhär byter du blöja. Såhär håller du bäbisen. Såhär ammar du. JAG VET JU INGENTING!!!

    Känns som att det är bra att båda ni poppar ut era kidz före mig så kan jag ringa och ba VAD GÖR JAG NUUUUU?!! flera gånger om dagen. HEHEHEHEHE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På BB får man lära sig att amma OCH byta blöja om de missar att ta upp det på kursen - det var där jag fick lära mig i alla fall. Man kan få lära sig att bada de små liven också om man ber om det, vill jag minnas.

      Radera
  3. Gick tvådelad föräldrautbildning med avslut i veckan som gick och visst, något litet tips fick man ju, men när bm sa att papporna skulle hålla koll på värkarna eftersom att dom är bra på matte, då blev jag irriterad.
    Sen hjälpte det kanske inte att veckan därpå fick vi se en film om ammning där sektionen om pappans roll visade en man som handlade mat och dammsög.

    SvaraRadera
  4. Jag vill inte gå på föräldrakurs, är det dumt? Jag läser böcker, läser på nätet, är storasyster och sjuksköterska. Jag tror att jag har hyfsad koll på läget. Jag är mer orolig för min sambo i så fall. Men samtidigt har han lika stor läs- och googleförmåga som jag. Och frågan är ju om informationen på dessa kurser inte framförallt är riktad till mamman? Åh, så skeptisk och gnällig jag är. Och lite folkskygg också kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och min sambo går på föräldrakurs för hans skull, känner själv precis som du att jag har koll så det räcker. Hel, ren och torr lix! Efter att ha läst kommentarerna här så känns det som om allt hänger på den bm som håller i utbildningen. Mest info är riktad till den gravida men det beror väl mest på att det är där allt händer? Det ÄR ju den gravida som känner värkar, föder,(ev) ammar och går hemma första tiden :) Vår bm tar dock upp lite av vad som förväntas av mannen, vad de ska tänka på för att stötta och underlätta osv.

      Personligen tycker jag det känns skönt att veta att min sambo vet vad JAG och min kropp kommer gå igenom, hur allt funkar, vad som kommer hända ect + att det är ju kalas om han minns tex amningsknep när jag sen bryter ihop för att det inte funkar. Förhoppningsvis kommer han känna trygghet när kaoset väl drar igång genom att ha matats med info om förlossning, kvinnokroppen, bäbisen och första tiden hemma.

      Radera
  5. Jag tyckte att delen om amning var bra. Sen var det bra att diskutera olika saker med andra blivande föräldrar, men mest satt jag och tyckte att andra var helt dumma i huvudet och levde på typ 50-talet. Typ pappor som inte fattade varför de skulle vara där och så...

    SvaraRadera
  6. Vi fick storföreläsningar i en aula, informativt tyckte jag. Skulle aldrig ha gått på nåt i mindre grupp pga. lätt traumatiserad av att tidigare ha blivit hoptussad med kreti å pleti som jag INTE ville dela personliga tankar med. Ogillade dock amningsföreläsningen som jag inte var det minsta redo för. Blev bara övertygad i att jag nog inte skulle vilja amma av att se läskig pretto-film med enorma mjölkstinna bröst.

    Jag gillade inte min föräldragupp på BVC sen heller...kanske pga den usla organisationen å sammanträffandet att jag inte direkt connectade med de andra deltagarna. Hade turen att träffa andra nyblivna föräldrar på internet å i bekantskapskretsen istället å hade många att umgås med ändå!

    SvaraRadera
  7. själva föräldrainformationen vi gick på när vi väntade vår första var väl lite smått idiot förklarad, men däremot hade vi mammor mycket kontakt efter alla bebisar kommit. Vi träffades i flera månader minst en gång i veckan och fortsatte ha kontakt efter att de flesta börjat jobba igen. Jätte bra för mig och några av de andra som var nyinflyttade :)

    SvaraRadera
  8. Vi fick se en helt galen amningsfilm (med största sannolikhet samma som Nero fick se) men när vi kom till delen med pappan som dammsuger så garvade barnmorskan, stängde av ljudet och sa glatt "Pappa och bebin behöver också få lära känna varandra. Låt alla släktingar som kommer över och hälsar på ta med sig mat och dra ett varv på golvet." Hon var skön, pratade mycket om män med förlossningsrädsla (men så gick vi någon slags anpassad kurs också)

    SvaraRadera
  9. Åh, eftersom det här med privatliv och personliga gränser inte riktigt tolkas samma i Colombia fick vi på första föräldragruppsmötet sitta i ring och så fick alla par berätta för hela gruppen om graviditeten. "Hur har det gått hittills? Var den planerad eller inte?"

    SvaraRadera
  10. Vår föräldrakurs var ett gäng med päron som kollade film 3 av 4 ggr och fick själva sitta där med alla våra frågor pga att vår BM var sjuk/borta 3 av 4 ggr.. Så i det stora hela var vi extremt missnöjda med den..Och dessa filmer vi fick se, fyy..
    Min kompis som var gravid i samma veva som fågelinfluensan fick inte gå på någon föräldrakurs (detta var i lund) utan fick ett extra tillfälle på 30 min med sin barnmorska..
    Jag kan förstå att du inte vill amma, det är inte så lätt som amningsfilmen får det att verka (eller många andra heller för den delen) men OM det funkar bra så är det så jäkla praktiskt, man har maten med sig hela tiden o den kommer i rätt temperatur..
    lycka till!!

    SvaraRadera
  11. Vi får ingen föräldrakurs, de erbjuder en slags föräldraträff som är mellan kl.14-16 på dagtid. Jag sa till min barnmorska att de funkade liksom inte alls för oss, att vara borta från jobbet så. Hon tyckte det var konstigt... Men eftersom att genomsnittsåldern för förstagångsföräldrarna är ca 21 år i vår kommun, och de består av brudar med mysbyxor som visar halva stjärten och en cigg i en handen och barnvagnen andra, så känner jag att den här lilla 34-åriga kulturtanten liksom inte passar in ändå. Fy vad fördomsfull jag är, men men... Men visst jag kan inte ett smack om barn och skulle jättegärna vilja lära mig om blöjor och amning och kolik och gud vet allt, men sitta i ring och prata, nej tack. Men jag nojar rätt hårt över att jag ska bli helt isolerad som föräldraledig, skulle hemskt gärna vilja ha några liksinnande i samma situation att hänga med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man klarar sig utan föräldrakursen ändå, vad gäller blöjor och kolik och sånt. Men angående detta med att rädslan för att känna sig isolerad under ledigheten - jag tänker att vi kan köra ett kontaktinlägg här på Preggo Preggo så att preggos i olika städer kan få kontakt med varandra. Skriver om det under dagen!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.