måndag 17 juni 2013

Två efterlysningar på temat tyg!

En av våra bloggläsare har en tygrelaterad efterlysning! Kan någon hjälpa Sofie med detta?

Skulle vilja få tag i flanelltyg som passar sig till barnfiltar. Är ute efter färgglada tyger, mönster som blommor, stjärnor, prickar etc går bra. Hello Kitty och liknande figurer säger jag blä till :) Mitt problem är nu att jag har googlat och sökt och haft mig men inte hittat det jag söker. Är det någon som läser här som har ett bra tips?

Och vet ni, att JAG har OCKSÅ en tygrealterad efterlysning. Den lyder så här: 

Exakt HUR svårt är det att sy egna barnkläder i trikå? Tänker främst på brallor i samma modell som de från Littlephant, är det bara att klippa ut en brallformad tygbit och slänga på tre muddar, eller ska jag tänka på något särskilt. Har en ny typ "vanlig" symaskin, ej overlock. 

Jag heter Mirijam och bor i Kristianstad med min sambo och en halv kamphund. Och i augusti blev vi en till i familjen när ongen som heter Sigge – men gick under arbetsnamnet Kenneth – äntligen kom, två veckor efter utsatt datum. Jag är journalist, jobbar med radio och gillar adrenalin, tatueringar, resor, färg och öl. Du kan även följa mig på instagram: @mirijam_geyerhofer samt på min andra blogg: mirijam.blogspot.com

11 kommentarer:

 1. Här hittar jag mönstrad flanell, dyrt, men vissa mönster är på rea:
  http://www.tyg.se/search.go?q=flanell

  Ingen av dessa är mönstade, men det är färger och billigare:
  http://www.ohlssonstyger.se/TriggerShop/Artikelsokning.aspx?s=flanell

  http://www.stoffochstil.se/Katalog/Mode.aspx?group_id=4868

  Vet inget om den fösta sidan, men både Ohlssons tyger och Stoff och stil är bra affärer som också finns i fysisk form.

  SvaraRadera
 2. Jag är ingen person som syr, men jag har kompisar som ba: åh fint tyg, det köper jag och snor ihop en mössa, en filt och ett par brallor av. Så det är mitt tips till er båda: leta reda på själva tyget du vill ha och sy en filt och ett par brallor! Jag tror fasen inte att det är så svårt. Det man ska tänka på är väl att det ska vara lite extra utrymme vid rumpan på byxorna, med tanke på blöjor och så. Jag vet att en av mina kompisar sprättade upp ett par brallor som hon gillade modellen på och utgick från de tygbitarna. Här finns det lite roliga tyger (och mönster): http://www.znokdesign.se/.

  SvaraRadera
 3. http://www.spoonflower.com/welcome

  Visserligen en amerikansk sida, men utbudet...måndjö!

  SvaraRadera
 4. Åh, tack för engagemanget :) Jag har faktiskt skiftat fokus från flanell till trikå, liksom lättare att hitta den typ av mönster jag är ute efter. Kan tipsa om Gekko, som ex. finns här: http://www.livehome.nu/sv/tyger-1/birdies-lila.html

  Och jag har turen att ha en bekant som jättejättejättegärna vill sy filtar åt ettan och tvåan i min mage, vilket passar mig alldeles utmärkt :)

  SvaraRadera
 5. På fråga ett svarar jag http://www.tyg.se/search.go?q=flanell

  På fråga två så bör det inte vara så svårt, det är ju lite krångligare att sy i trikå än i ett stumt tyg, men med en trikå-nål går det nog bra ändå. Testa! Blir det inte bra så är det ju inte så stora mängder tyg som går till spillo när man syr till en så liten person.

  SvaraRadera
 6. Tips när man syr i trikå är att sy på mönsterpappret, om man inte vill ha flisofix, annars drar sig lätt sömmarna. Pappret sprättar man bara bort sen :)

  SvaraRadera
 7. Att sy i trikå är inte svårt alls! Det går bra med vanlig maskin och helt utan trikånål. Detta mönster är allt du behöver för en bebis! De byxor som finns med i mönstret har jag gjort om till ett par med tre muddar ist för med fötter och resårmidja.

  http://www.fagert.se/shop/kwik-sew-3811#.UcC7-8sayK

  SvaraRadera
 8. Jag syr en hel del barnkläder & sydde massor i trikå med min "vanliga" maskin innan jag började sy på allvar och köpte fler maskiner. Använd en stretchnål, lätta på pressarfotstrycker och välj en av maskinens trikåsömmar! Byxor är perfekta plagg att börja med - och du kommer känna dig grym när du sytt ditt första par :)

  SvaraRadera
 9. HALLÅ! Nu vill jag också lära mig att sy. Hoppas det inte är svårt!

  SvaraRadera
 10. Beror ju lite på vart man bor men detta stället har jätte mycket fint, de brukar ha flera flanell och trikå tyger i fina mönster, så väl värt ett besök!!
  http://www.skroten.se/

  SvaraRadera
 11. Hej! Känner mig manad att svara på fråga nr två då jag precis (utan någon erfarenhet av att sy mer än att typ lägga upp byxor och sy raksöm i gardintyg) upptäckt hur fantastiskt enkelt det är att sy bebisbyxor i mjukt trikåtyg. Med vanlig symaskin, ej overlock! Efter lite googlande och eget funderande kom jag fram till följande:

  1) Rensa ur garderoben på gamla linnen och tröjor som du inte längre använder, alternativt shoppa second hand. Mjukt, använt och urtvättat är perfekt för små bebisar och innan man är expert på att sy kanske man inte vill lägga massa pengar på nytt tyg. Vanligt trikåtyg av det lite tjockare, stabilare slaget går även att använda till muddarna. Man får dra i det innan och avgöra om det känns stretchigt/stabilt nog. Finns även muddtyg att beställa, men många av plaggen i min garderob har haft mudd så jag har kunnat klippa till o använda den.

  2)Den här beskrivningen: http://gekko-attsyengecko.blogspot.se/2008/06/att-sy-en-byxa.html - är enkel att förstå sig på, sy byxa för dummies! Behövde inte ens följa länkarna för att få fram ett "riktigt" mönster, ritade på bakplåtspapper på frihand efter att ha sett bilderna i beskrivningen och jämfört lite med en byxa i storlek 50/56.

  3) Sy med smal sicksack, då spricker inte sömmarna som vid raksöm! (Onödigt att använda "specialstygn" som är gjorda för stretchtyg och specialnålar - Sicksack med kort stygnlängd och, hur ska man säga, så lite sicksack ut åt sidorna som möjligt, är det bästa)

  4) Prova dig fram och börja inte med att klippa sönder den finaste tröja du har utan ta nåt trist tyg tills du fått kläm på det (Men jag lovar, det är aslätt!)

  5) Mössor är för övrigt också aslätt att sy själv, om man följer denna beskrivning: http://popetotrora.blogspot.se/2011/06/sy-en-egen-mossa.html - Samma där, prova dig fram (mina första blev lagom som äggvärmare typ.. efter lite googling och frågor till kompisar med barn fick jag fram att ett snittvärde på nyfött bebishuvud är 35 cm, inte så stort i och för sig!) och ett tips är att göra en till mönstervariant på bakplåtspapper som är längre, då blir det mössa med snyggt uppvikt kant.

  Lycka till!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.