måndag 24 juni 2013

Det kom en fråga: mat under förlossningen?

Vi fick ett mail med en fråga om mat att ta med till förlossningen. Jag postar frågan, svarar enligt min erfarenhet nedan, och lämnar kommentarsfältet i era händer att ge era bästa tips på bra snacks och mat att ta med till förlossningen.

"Hej! Tack för fin blogg!

Undrar om ni kan ta upp detta ämne: vad ska man packa för mat/snacks/påfyllning till förlossningen? Är nu i v 38+2 och har inte kommit mycket längre i funderingarna än att jag har köpt sportdryck (sån man blandar själv) och Dextrosol.

För jag vet inte vad man ska ta med sig!? Choklad/plockgodis? nej, för sött och klibbigt så här på sommaren. Frukt? allt utom banan funkar. Det mesta kladdar och har sig och det tror jag inte man orkar med. Smörgås? Är man så pigg på att stå och bre mackor innan man åker iväg? Kanske. Nötter och sånt blir man ju less på (iaf jag).

Jamen, ni hör ju, ambivalensen är stor! Till pappan har vi gjort två portioner med lasagne som han kan rafsa fram ur frysen och ta med.


Hilfe!

/ Annakarin"

Katta svarar: Oj, ja du, det var en bra fråga. Med ettan tog jag inte med mig någonting alls, och med tvåan var det nog som mest ett par snickers i väskan. Jag mådde ganska illa under min senaste förlossning och det enda jag egentligen fick i mig var den juice som fanns i mängd att dricka på förlossningen. Juice, saft och typ blåbärssoppa. Sedan tror jag att om man blir väldans hungrig, så brukar det finnas mackor och sånt att bre, eller i alla fall lite flytande föda som typ yoghurt, på förlossningen. Jag var som sagt inte hungrig alls, mådde bara illa, och kunde äta först när ongarna var ute. Men dricka är så klart himla bra att ta med sig, om det är något specifikt man brukar bli sugen på (hej Pepsi, för min del).

Nu kan säkert detta variera himlans mycket från län till län, det har vi ju märkt sedan denna bloggens födelse att det ser otroligt olika ut dels mellan länen och dels mellan förlossningsavdelningarna. Jag har legat på Huddinge med båda mina, och då har partnern aldrig blivit erbjuden mat ens mot betalning, så därför är det ju skitbra att ha med sig något åt sin partner. Och vill du ta med mackor till dig själv så tror jag att ni hinner bre ett par innan ni sticker iväg, det brukar ju vara en stund mellan värkarna och då är det (tycker jag) ganska skönt att röra på sig och göra något annat - så varför inte bre mackor.

De flesta sjukhus har en Pressbyrå, MEN ens partner är säkert inte jättesugen på att knata iväg och shoppa mitt i allt, och du är säkert inte sugen på att din partner kilar iväg heller.

Men för att ge något förslag: gottig yoghurt eller fil och kanske några minipaket med flingor?

Vad har ni andra för erfarenheter av hunger under förlossningen, påfyllnad av energidepåer och huruvida ni fått erbjudande om mat under förlossningsproceduren, eller vad har ni själva haft med er? Berätta bland kommentarerna!

Jag heter Katarina och bor i en söderförort till Stockholm tillsammans med min sambo och våra två barn (12 år och 1 år). I början av september ska jag tydligen bli trebarnsmamma. SJUKT! Jag jobbar statligt, är ganska lat, gillar färgglada tatueringar, ost och öl. Du kan även följa mig på instagram: @kattakvack samt på min andra blogg: kattakvack.se

13 kommentarer:

  1. Jag hade packat Gainomax och Powerade. Jag tror jag drack en halv Powerade, när J tvingade mig - men i övrigt var jag verkligen totalt ointresserad av mat och dryck. Min förlossning gick dock ganska fort (totalt åtta timmar, från att jag kände första antydan till värk tills hon är född), så jag kan ju tänka mig att man kanske eventuellt vill ha något mer om man håller på i 30 timmar som vissa gör... Den här gången tar jag nog med samma!

    SvaraRadera
  2. Vi har fått info om att man som födande kvinna inte får äta fast föda under förlossningen (Östergötlands landsting) som en säkerhetsåtgärd ifall något går snett. Däremot bjur de på juice, saft, blåbärssoppa och youghurt. Vi har iallafall tänkt packa med lite klubbor att sulta på, kexchocklad/flapjacks till karln och cola. Och så satsar vi på att försöka äta nåt vettigt hemma innan vi drar till sjukan.

    SvaraRadera
  3. Min erfarenhet är också att man inte blir så hungrig på mat. Min första förlossning tog ca tre dygn, de första två dygnen tvingade jag i mig lite spagetti och köttfärssås bara för att få energi, det sista dygnet var det mest fruktsoppa som gällde (och sånt fick jag på förlossningen). Andra förlossningen tog bara några timmar, då hade jag inte en tanke på att äta. Tror jag drack några munnar blåbärssoppa på sjukhuset bara.
    Men matsäck till partnern är viktigt, så att hen inte behöver lämna dig under förlossningen för att köpa mat.

    SvaraRadera
  4. Jag hade packat ner världens största godispåse (har jag ont och det är "synd" om mig ska jag iaf ha nåt gott)och cola inför min förlossning, men rörde inte nåt. Mådde så fruktansvärt illa hela förlossningen igenom och svettades som en gris, åt krossad is, det var allt jag fick i mig.
    Sekunden ungen var född blev jag svinhungrig och moffade i mig min och hälften av sambons portion av spaghetti carbonra, som jag i vanliga fall aldrig i livet skulle äta, men nu var det nog det godaste jag ätit nånsin! ;)
    Födde på BB Stockholm och då ingick frukost, lunch och middag i priset för medföljande partner även under förlossningen så vi behövde inte dela på oss för nån längre stund.

    SvaraRadera
  5. Hej! Frågeställaren här. Tack för alla tips!
    Bra att få bekräftat det jag misstänkt, mat/snacks/sånt är inte det första man tänker på. Viktigare är dryck och fokus på arbetet. Jag har nog svårt att äta när jag är stressad/anstränger mig mycket.
    I VG Region får partnern ingen mat, iaf i Gbg, mamman får alla måltider.
    Yoghurt i portionsförp har jag inte ens tänkt på!
    / Annakarin

    SvaraRadera
  6. Kan skriva under på att intresset för mat är otroligt lågt (mina förlossningar har varit 48 resp 13 timmar) men hungern efteråt! My oh My! Gigantisk. Så även om jag hade fri tillgång till juice, mackor och de nötter jag hade med mig så var det inte alls tillräckligt utan Mannen fick ge sig iväg och köpa mat. Sen upplever jag att SkåneRegionen (iaf Ystad) är väldigt generösa både mot mamman och partnern.
    Annars skulle jag rekommendera något salt (kanske djungelvrål att suga på?) för att återställa sa

    SvaraRadera
  7. Packade inte med mig något alls. Jag fick tvinga i mig lunch (en micropizza), som landstinget bjöd på, för att hålla energin uppe när jag födde för snart en vecka sen. Utöver det drack jag mängder med äppeljuice (som landstinget också bjöd på) plus en piggelin som barnmorskan kom in med. Mer än så fick jag inte i mig.

    SvaraRadera
  8. Min barnmorska sa "är du hungrig så är det inte förlossning" när jag frågade henne om vad det var för ätbart man skulle packa med sig som det stod om överallt. Dock köpte blivande pappan asmycket godis och dextrosol för att det kändes bra antar jag. Jag tog också med lingondricka för det tyckte jag var så himla gott. När mitt värkarbete satte igång blev jag dock så in i bängen sugen på snickers och päronmer så det var bara för the father to be att springa iväg och köpa ett gigantiskt lager som jag mumsade på. Men väl inne på förlossningen ville jag absolut inte se röken av snickers och lingondrickan smakade piss. Dock räddade en av snickersarna father to be från att svimma efter sömnlöshet och lågt blodsocker - men han fick äta den utanför salen för jag klarade inte ens lukten. Och resterna av lagret som aldrig kom till användning under förlossningen var ju super att ha de första veckorna som förälder.

    Jag var på förlossningen mindre än ett dygn men vet ju de som varit i flera dygn och då kan det nog vara gött att ha något att blanda ut sjukhusmaten med. Men vad jag förstått så kan ju detta tillstånd innebära att man helt plötsligt hatar sånt man tidigare älskat och helt plötsligt blir sketasugen på kåldolmar eller nått... I Uppsala får inte heller medföljare någon mat så denne måste ha med sig nått men medföljaren verkar vara mer stabil i vad som funkar att äta - men tips till medföljare: är du lite hungrig och det är lite lugnt så ät. Tänk inte att du ska vänta på att bli lite hungrigare för kvarten senare kan det vara försent och tillfälle till mat blir först om 10 timmar... eller mer.

    SvaraRadera
  9. Jag och sambon hade packat en handväska full med godis,choklad, frukt och läsk, samt powerrade och dextrosol. Jag blev igångsatt så det mesta av godiset rök under tiden som vi väntade på värkarna skulle ta sig. När värkarna sen tog sig ville jag inte äta något, knappt ens dricka, så sambon fick tvinga i mig dricka och dextrosol för att hålla min energi uppe. Sambon köpte mat från pressbyrån som han åt tillsammans med mig på förlossningens matsal. Därefter blev sambon lite smått matförgiftad och genomled en egen liten "förlossning" under några timmar, väldigt roligt såhär i efterhand iaf ;) ( ett tips är kanske att inte välja något med kyckling, som i hans fall.. ) När mitt värkarbete verkligen var igång så fick vi in maten på rummet och eftersom inte jag kunde äta (låg klistrad vid lustgasen) så fick min sambo maten, tydligen väldigt vanligt på förlossningen i Växjö. Jag blev erbjuden diverse olika drycker, smothies och så vidare under förlossningen. Nu slutade min förlossning i akut snitt efter 27h med värkar och jag blev sövd så det var kanske tur i oturen att jag inte moffade i mig all mat som jag blev erbjuden. Både jag och sambon fick frukost varje dag under vår vistelse, tyvärr gick vi miste på den där goda smörgåsbrickan man får efteråt då jag låg på uppvak och sambon satt i förlossningssalen med dottern.

    SvaraRadera
  10. Jag hade aldrig överlevt nätterna på bb utan mitt lösgodis. Jag satt och grät för att det gjorde så ont att amma och hetsåt godis samtididgt hela de två första nätterna...

    SvaraRadera
  11. Min senaste förlossning tog 23 timmar. Undersköterskan försökte muta i mig en microvärmd paj, sjuttielva glas med saft men det enda jag fick i mig var en tallrik fil med 5 såna där portionspåsar strösocker på. Jag äter inte fil i normala fall. Pappan fick knapra i sig både min paj och 6 kexchoklad (pressbyrån sålde 3 för 22, ett sånt kap får inte gå en förbi). Ta inte med så himla mycket är mitt tips. Det är ett sjukhus, inte en campingplats. Det finns oftast både tjorre och restaurang eller snäll personal som rotar fram det man behöver. Typ portionspåsar med strösocker....

    SvaraRadera
  12. Just det, glömde ju säga att jag direkt efter att sonen är född tryckte jag i mig en snickers. Och fick för mig mitt i första tuggan att ungen kanske är dödligt allergisk mot jordnötter, och att det kanske går över i mjölken, eller kanske det räcker att jag bara andas på honom. Så pappan fick hämta papper så jag kunde spotta ut alltihop. Egentligen har jag ingen aning om barn är så allergiska för första början, och om jag skulle få fler barn hade jag kanske svalt, men jag vågade inte chansa...

    SvaraRadera
  13. Cola & kexchoklad var det jag fick i mig med 2an. 1an fick jag bara i mig avslagen cola.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.